Oorlogswanbeleid kost Nederland de kop. BVNL wil meer compensatie voor burgers en bedrijven

De oorlog in Oekraïne duurt voort en is voorlopig niet ten einde. De gevolgen van het door het kabinet gevoerde beleid zijn verstrekkend voor Nederland. Hoe groot moet de economische ellende nog worden?

Genadeklap
We zijn inmiddels toe aan het zesde sanctiepakket voor Rusland en de enigen die geraakt worden door al die maatregelen zijn, BVNL voorspelde het meteen al, de burgers. De oorlogsslachtoffers in Oekraïne zelf, de Russische bevolking en de Nederlandse burgers. De inflatie is in jaren niet zo hoog geweest, de energieprijzen schieten door het dak, er hangt ons een voedselcrisis boven het hoofd en er is geen enkel zicht op een eind aan dit vreselijke conflict. Zowel burgers als het bedrijfsleven in Nederland hebben zwaar te lijden onder de gevolgen van de oorlog, in combinatie met een al heel lang falende overheid. Huishoudens krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt en ondernemers staan op omvallen door de torenhoge kosten die zij moeten maken. En dat na twee loodzware coronajaren, die van iedereen al het uiterste hebben gevraagd. De rek is eruit. BVNL vindt dan ook dat het kabinet veel meer moet doen om burgers en bedrijven te ondersteunen. Worden mensen nu wéér aan hun lot overgelaten, dan is dat de genadeklap.

Desastreuze scenario’s worden waarheid
Onlangs diende BVNL twee moties in voor het in kaart brengen van de nevenschade van de oorlog en de sancties tegen Rusland, voor de Nederlandse economie en huishoudens. Deze moties werden aangenomen. Onze ‘wat als’ scenario’s lijken helaas werkelijkheid te worden, nu de inflatie tot ongekende hoogte stijgt. BVNL wil graag van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking weten hoe zij de economische situatie inschat, nu de oorlog voortduurt en de genomen risico’s leiden tot de door BVNL voorspelde desastreuze gevolgen. Wat gaat dit betekenen voor de industrie-, transport en agrarische sector, die keihard geraakt worden, waardoor faillissementen en prijsstijgingen op de loer liggen? Wat betekent dit voor de import van en export naar Oekraïne en Rusland? Er wordt bij lange na niet genoeg gedaan om het bedrijfsleven overeind te houden. BVNL wil een permanente verlaging van de accijns op brandstof en de BTW op energie. Bovendien moeten de sectoren die het hardst getroffen worden extra compensatie krijgen. We moeten alles op alles zetten om het bedrijfsleven te redden.

Waarom is het Groninger gasveld nog steeds niet heropend? De 600 miljard kubieke meter gas die in onze eigen grond zit kan veilig en verantwoord naar boven gehaald worden en zorgen voor leveringszekerheid in Nederland. Die zekerheid is nodig en we hebben geen tijd te verliezen. Onze petitie hiervoor werd duizenden keren ondertekend, dus waar wachten we nog op? Desondanks kiest het kabinet liever voor een technisch onverklaarbare beslissing, met als gevolg dat de Nederlanders nu 2,5 euro betalen voor een kubieke meter gas. BVNL begrijpt er niets van: het kabinet kan makkelijk besluiten maatregelen te nemen om de gasprijs te drukken, maar doet dat gewoon niet. Dat is een desastreuze vergissing, wanbeleid pur sang. En in het geheel niet in het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.