75% Nederlanders wil energiecrisis tegengaan met Gronings gas, Wybren van Haga start petitie

De torenhoge energierekening wordt een groot maatschappelijk probleem. BVNL wil een zekere én betaalbare energievoorziening. Dat is veilig en verantwoord mogelijk, door de Groningse gaskraan open te draaien. Een meerderheid in Nederland wil dit ook. Wybren van Haga is een petitie gestart. Heb u al getekend?

In 2022 zijn de energieprijzen met 86 procent (!) omhooggegaan door gestegen gasprijzen. Energiebedrijven en schuldhulpverleners zetten zich schrap voor een hausse aan betalingsachterstanden. “En dat waren de feiten vóór de Oekraïnecrisis. Omdat de oorlog in Oekraïne een zekere én betaalbare energievoorziening nóg verder onder druk zet, is het werkelijk onbegrijpelijk dat het kabinet de gasreserves in Groningen onbenut laat. Zeker nu een meerderheid van de Groningers bereid is de gaskraan open te zetten om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas”, aldus Van Haga. BVNL liet Maurice de Hond peilen hoe Nederland denkt over heropenen van het Groningse gasveld. Daaruit blijkt dat 75% van de Nederlanders de energiecrisis te lijf wil gaan met het hervatten van de gasproductie in Groningen.

Energie-armoede
BVNL wijst erop dat energiearmoede een groot probleem is, dat mensen in slecht geïsoleerde woningen keihard in de vaak al krappe portemonnee raakt. De crisis in de Oekraïne zal de energierekening nóg verder laten stijgen. Ook ondernemers in verschillende sectoren merken de effecten van de gestegen energieprijzen waardoor op korte termijn ook ons voedsel enorm in prijs zal stijgen. Daarom wil Van Haga op een veilige manier snel gas winnen in Groningen. “De snel stijgende energieprijzen dreigen voor grote groepen Nederlanders onbetaalbaar te worden. De overheid heeft de morele plicht om energie betaalbaar te houden en dus moet er dus snel worden gehandeld. En dat kan met Gronings gas.”

Injectie van water, CO2 of stikstof voorkomt bevingen
BVNL vindt dat de 600 miljard kubieke meter gas die nog in de Groningse bodem zit naar boven moet worden gehaald. Wel moet dat veilig gebeuren. Bijvoorbeeld door waterinjectie in het gasveld, waardoor de druk in het veld op peil gehouden kan worden. Daardoor zal er nauwelijks sprake zijn van seismische activiteit in het gebied. BVNL beroept zich daarbij op een rapport van emeritus hoogleraar Wim Turkenburg, waarin gesteld wordt dat injecteren van bijvoorbeeld stikstof in leegkomende delen aardbevingen kunnen voorkomen. Van Haga: “Er zit nog zo veel gas in de grond. Dat kan er makkelijk uit. Er moet natuurlijk wel een ruimhartige financiële compensatie komen voor de inwoners in het winningsgebied. Zolang we dat doen, is het in het belang van Nederland.”

Gasfonds voor vergoeding
Voor de Groningers heeft Van Haga een vorm van compensatie in gedachten. Er moet een Gronings Gasfonds komen als de gaswinning wordt hervat. Daaruit kunnen directe investeringen in Groningen, aardbevingschades en de ruimhartige compensaties worden betaald.

Van dit voorstel moet snel werk gemaakt worden, zeker omdat het kabinet veel te terughoudend is om koopkrachtreparatie voor burgers te regelen. “Juist nu zij hoge energierekeningen krijgen en kampen met torenhoge inflatie, moet het kabinet eens voor de eigen mensen gaan staan”, vindt Van Haga, die ook wijst op het feit dat steeds meer MKB-ers door de torenhoge energieprijzen vastlopen. “Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die relatief veel energie verbruiken, moeten extra compensatie kunnen krijgen voor hun sterk stijgende energierekening als gevolg van de hogere gasprijzen. Dat kan als we vaart maken met de gasproductie in Groningen.”

Teken hier de petitie.

Meer informatie:
In het nauw door hoge energierekening, leveranciers verwachten meer betalingsproblemen (AD)
Groningers willen gaskraan openen om Poetin te dwarsbomen: grootste bereidheid in bevingsgebied (AD)
Kaag tempert hoop op compensatie voor hoge energierekening (AD)

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.