Ondernemers aan de rand van de afgrond. Wanbeleid draait MKB de nek om

De Kamer van Koophandel komt met alarmerend nieuws: honderdduizenden ondernemers zullen binnenkort failliet gaan. Met dank aan het kabinet. Twee jaar desastreus coronabeleid, de energiecrisis en de gevolgen van de sancties aan Rusland kosten het MKB de kop.

Slachting
Hoogmoed komt voor de val. Waar het kabinet maandenlang hoog van de toren liep te blazen over de standvastige, Nederlandse economie, blijkt nu dat dat wel tegenvalt. Waar BVNL al sinds het begin van de coronacrisis voor waarschuwt, wordt nu waarheid: de economische schade van twee jaar lang crisis op crisis, eigenhandig veroorzaakt door het kabinet, is enorm. Een op de tien ondernemers in Nederland staat op omvallen. Een ‘slachting’ wordt het genoemd door het AD en een beter woord is er niet. Van het MKB is straks niks anders meer over dan een slagveld vol stoffelijke overschotten van onze ondernemers, die jammerlijk ten onder zijn gegaan in de strijd die zij de afgelopen jaren hebben moeten leveren. En het kabinet stond erbij en keek ernaar.

Van de ene economische crisis in de andere
De verhalen zijn schrijnend. Hardwerkende mensen, die met bloed, zweet, tranen en heel veel passie hun bedrijf hebben opgebouwd zien hun levenswerk nu in elkaar storten. Maandenlang hebben zij zich in allerlei bochten moeten wringen om het hoofd boven water te houden, kunstgrepen moeten uithalen, hun zuurverdiende pensioenen moeten opeten, geld moeten lenen bij familie en vrienden, in de hoop op betere tijden. Maar die tijden kwamen niet. Van de coronacrisis rolden we in de Oekraïnecrisis en daarmee ging de ene economische crisis naadloos over in de andere. En nu is de koek voor veel ondernemers dan echt op. Er is geen kruimeltje meer over van het schamele rantsoen waar zij al maandenlang op hebben moeten teren. Dus zit er niets anders meer op dan de hongerdood te sterven.

Alles moet kapot
De steunpakketten van het kabinet waren voor menig ondernemer niet toereikend en velen ontvingen zelfs helemaal geen steun. Bovendien zien zij zich nu gesteld voor enorme uitgestelde belastingschulden die moeten worden afbetaald en dat is voor velen simpelweg niet te doen. Onlangs diende BVNL nog een motie in voor het in kaart brengen van de hardst getroffen ondernemers en het samenstellen van een aanvullend steunpakket voor deze mensen. Deze motie werd door de gehele coalitie verworpen. Daaruit kunnen wij maar één conclusie trekken: het kabinet vindt het prima als ons MKB ten onder gaat. BVNL stelt schriftelijke vragen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens. De motor van onze economie en daarmee van de samenleving als geheel, is door het kabinet bewust buiten werking gesteld. Hoe gaat het kabinet die motor weer aanzwengelen? Of is dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling en moet alles gewoon kapot? Want als dat het doel was, kunnen we inmiddels wel stellen dat dat is bereikt. Nederland is gesloopt.

Lees hier de schriftelijke vragen van Wybren van Haga.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.