De toeristische sector heeft door de coronacrisis harde klappen gehad. Daar bovenop komen nu de zorgwekkende economische ontwikkelingen. Wat gaat het kabinet doen om het toerisme te redden? Een doortimmerd herstelplan is nodig.
Van het slot
Door de coronacrisis heeft de toeristische sector twee jaar lang op z’n gat gelegen. Reizen was nagenoeg onmogelijk voor veel mensen, dus zag de toerismebranche zichzelf gedecimeerd worden. Allemaal voor niets, want de maatregelen hadden geen invloed op de verspreiding van het virus, maar zijn wel catastrofaal gebleken voor de economie. De schulden in deze sector zijn tot in de miljarden opgelopen. Inmiddels lijkt de wereld – voor zolang als het duurt – weer even van het slot te zijn gehaald, maar het is nog maar de vraag of de toeristische sector zich nog kan herpakken. De nauwelijks toereikende steun van de overheid is in ieder geval bij lange na niet genoeg geweest om de schade op te vangen en inmiddels stevenen we af op een enorme recessie door de zorgwekkende economische ontwikkelingen. De exorbitante energie- en brandstofprijzen als gevolg van stupide beslissingen van het kabinet, zoals het sluiten van het Groninger gasveld en de kolencentrales en de oorlog in Oekraïne zijn een enorme klap voor de toerismesector, die al op z’n knieën lag. Als klap op de vuurpijl komt daar nu het falen van de Schipholbestuurder bij. De rekening van dat wanbeleid komt opnieuw volledig bij de reisbranche te liggen. Bestaat deze sector straks nog? BVNL is bang van niet.
Kiezen tussen eten en vakantie
Uit een analyse van ABN AMRO blijkt dat herstel van de sector tot 2024 op zich zal laten wachten. En dan nog is het maar de vraag of herstellen überhaupt lukt. In 2020 daalden de toeristische bestedingen met maar liefst 43% en ging 15% van de banen verloren. Dit was niet nodig geweest, als er niet zo buitenproportioneel was gereageerd op het coronavirus. Inmiddels vinden de Nederlanders langzamerhand hun weg weer binnen en buiten Nederland, maar mensen uit het buitenland en zakenlui reizen nog steeds veel minder dan voorheen. Bovendien zullen vele Nederlanders de komende tijd wel drie keer nadenken voor zij een vakantie boeken. Het leven is tenslotte bijna niet meer te betalen, en wie moet kiezen tussen z’n kinderen voeden of op vakantie gaan, hoeft niet lang na te denken. BVNL wil van de minister van Economische Zaken en Klimaat weten hoe zij de sector gaat ondersteunen in de compensatie van deze verliezen. Is zij niet ook van mening dat als de overheid schade veroorzaakt, diezelfde overheid deze schade dan ook volledig zou moeten compenseren?
Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
Meer lucht geven aan ondernemers hoeft niet altijd geld te kosten, het kan op vele manieren. Coulance door de Belastingdienst, uitstel van terugbetaling van coronasteun, het makkelijker maken van het verkrijgen van financieringen die door de WWFT bijna onmogelijk zijn geworden, het verminderen van de regeldruk en het stoppen met de terreur van telkens veranderende regeltjes. Soms is het zelfs nog simpeler. In veel plaatsen heeft de horeca extra terrasruimte gekregen om nog iets van omzet te kunnen maken tijdens de vele zinloze lockdowns. Dat de Amsterdamse horeca deze ruimte nu kennelijk weer moet inleveren, is wat BVNL betreft stuitend. Dat is gewoon ondernemertje pesten, iets anders kan je er niet van maken.
Nederland heeft veel te bieden
Als we het toerisme willen redden, zullen we hard ons best moeten doen om de sector uit het slop te trekken. Er is een enorm personeelstekort ontstaan door alle zinloze lockdowns en het creëren van een volledige coronabedrijfstak, waarvoor talloze arbeidskrachten werden weggekaapt, die voor hoge uurlonen niets konden gaan zitten doen. Ondertussen is er nu niemand meer om de toeristen in ons land te bedienen, o.a. door de armoedeval die veel mensen maken als zij vanuit een uitkering weer gaan werken. Het kabinet moet een voortrekkersrol nemen in het herstellen van de sector, aangezien het haar eigen beleid is geweest dat de branche de nek heeft omgedraaid. Nederland is een mooi land, dat veel te bieden heeft. Laten we de herijking van de sector gebruiken om ons hele land toeristisch aantrekkelijker te maken, zodat toeristen niet alleen komen voor Amsterdam en de Keukenhof, maar we ook al dat andere moois dat wij hier hebben inzetten voor het opkalefateren van de sector. Nederland is het hele jaar mooi, niet alleen in de zomer aan de Amsterdamse grachten. Laten wij ervoor zorgen dat mensen dat gaan zien, zodat de sector straks weer net zo bloeiend is als de bollen in de Keukenhof.