Orde op zaken op Schiphol – BVNL eist vertrek directeur en snelle maatregelen

Ondanks de mooie beloftes van directeur Benschop tijdens zijn bezoek aan de Tweede Kamer en het akkoord dat gisteren gesloten werd voor beter arbeidsvoorwaarden op de luchthaven, staat reizigers een ‘zwarte zomer’ te wachten. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de luchtvaart en het pandemonium op Schiphol. Wat BVNL betreft is het simpel: Benschop vliegt eruit.

Vechtend door de departures-hal
Lekker op vakantie, even heen en weer voor een gala in Washington en chique dineren in Davos. Schiphol-directeur Dick Benschop was meer niet dan wel in het land, de afgelopen tijd. En ondertussen rolden de reizigers vechtend door de departures-hal op Schiphol, waar het sinds de meivakantie totale chaos is. De coronacrisis heeft geleid tot vele ontslagen en nu er weer gereisd mag worden en mensen massaal op vakantie gaan, kampt de luchthaven met grote personeelstekorten. Ondanks dat er nog steeds minder vluchten vertrekken en aankomen dan voor de coronacrisis, is er dusdanig weinig personeel dat het leidt tot bizarre taferelen, van urenlange wachtrijen, tot mensen die onwel worden en knokpartijen. Het is een onhoudbare situatie en dan moet de zomervakantie nog beginnen.

Erbarmelijke arbeidsvoorwaarden
Met 300.000 directe en indirecte banen is Schiphol onmisbaar voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid. Het kan dus niet zo zijn dat de luchthaven door falend management de vernieling in wordt geholpen. Natuurlijk was de coronacrisis een harde klap, maar inmiddels groeit het aantal reizigers weer harder dan het beschikbare personeel. Er lijkt echter helemaal geen post-coronaplan te zijn en BVNL vraagt zich af hoe dat mogelijk is. Dacht men dat al het ontslagen personeel vanzelf weer terug zou komen? Maar waarom zouden werknemers die inmiddels onder betere omstandigheden en voor meer geld ergens anders werken zich opnieuw laten afbeulen aan de bagageband? Waarom is er niet eerder iets gedaan om de erbarmelijke arbeidsvoorwaarden van Schiphol op te vijzelen? En waarom worden cruciale zaken zoals de beveiliging uitbesteed en heeft Schiphol hier zelf kennelijk geen zicht op? De paspoortcontrole wordt bestormd door een bataljon woedende reizigers die hun vlucht niet willen missen. Schiphol is van nationale trots naar een internationaal lachertje gegaan.

Onkunde op topposities
BVNL pleitte al eerder voor het inzetten van het leger en het koppelen van de vele werklozen in ons land aan sectoren die kampen met personeelstekorten. Is de minister bereid om daadwerkelijk te zoeken naar oplossingen, in plaats erbij te blijven staan en ernaar te kijken, terwijl ook de zomer een toneel dreigt te worden van volstrekte anarchie? Dick Benschop vindt zichzelf nog steeds de juiste man op de juiste plaats en zal dus niet zelf zijn koffers pakken. Dit soort grootheidswaanzin kost de Nederlandse economie de kop. BVNL vraagt de minister dan ook om bij de Raad van Commissarissen een verzoek in te dienen voor het ontslag van Benschop. Het is wederom een schoolvoorbeeld van hoe ons land bestuurd wordt door onkundige mensen, die hun topposities alleen maar te danken hebben aan hun netwerk, in plaats van aan hun expertise. Dit moet afgelopen zijn, want ons land gaat erdoor naar de gallemiezen. Het is tijd dat dit soort mensen eruit vliegen. Misschien dat Nederland dan – zowel letterlijk als figuurlijk – eindelijk weer een vlucht kan nemen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.