Schipholbaas Benschop naar de Tweede Kamer. BVNL wil tekst en uitleg over luchthavenpandemonium

Vandaag komt Schiphol-directeur Dick Benschop naar de Tweede Kamer, om verantwoording af te leggen over de aanhoudende chaos op de luchthaven. BVNL zal hem stevig aan de tand voelen en wil vooral weten: wat gaat hij doen om de zomervakantie te redden?

Champagne in Washington en Davos
Ook de afgelopen dagen stonden de rijen passagiers weer tot ver buiten de terminal. Mensen stonden uren in de kou en regen, in de hoop dat hun vliegtuig niet zonder hen zou vertrekken, ondanks dat ze ver voor vertrek al aanwezig waren. Het is het gevolg van een organisatorische crisis veroorzaakt door slecht management, gebrekkige voorbereiding, verkeerde keuzes en een directeur die in geen velden of wegen te bekennen is. Dick Benschop zat namelijk gerieflijk aan de champagne in Washington en Davos, terwijl reizigers werd verzocht een flesje water en goede schoenen mee te nemen voor het wachten. Het was net de Vliegende Hollander in de Efteling. Alleen mis je daar nooit je vlucht.

Met elkaar op de vuist
Met de zomervakantie voor de deur maakt BVNL zich grote zorgen over wat de vakantiegangers en het personeel op Schiphol te wachten staat. Wat ons betreft komt Benschop er dan ook niet vanaf met een slappe ‘sorry’ en het zwaktebod om 30 procent van de vluchten te schrappen. Waarom is er niet veel eerder iets gedaan aan de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van het personeel op Schiphol? Of vindt de heer Benschop, die zelf zes ton per jaar opstrijkt, het wel schappelijk om voor 11 euro per uur de hele dag met zware bagage te moeten sjouwen, of bestormd te worden door hordes woedende passagiers bij de paspoortcontrole? Waren er niet al veel eerder signalen dat de personeelstekorten voor problemen zouden kunnen zorgen en zijn er geen draaiboeken voor mogelijke noodsituaties? Waarom drukte Benschop zijn snor toen op zijn luchthaven alles in de soep liep en mensen zelfs met elkaar en de beveiliging op de vuist gingen? Vindt hij het getuigen van verantwoordelijkheid nemen om ten tijde van een dergelijke crisis zelf de halve wereld over te vliegen om naar dure diners te gaan?

Wat BVNL betreft heeft Dick Benschop zich ongeschikt bewezen voor het runnen van een organisatie die van zo’n groot nationaal en economisch belang is. Echter, heeft hij zelf aangegeven niet van plan zijn op te stappen. Wij willen heel graag van hem horen waarom hij zich nog steeds de juiste man op de juiste plaats acht. Want als hij deze zomer ook weer niet verder komt dan passagiers te adviseren naar de luchthaven te komen met een survivalkit, gaat de wederopstanding van Schiphol niet vliegen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.