Rusland heeft aangekondigd vanaf vandaag de gaskraan naar Nederland dicht te draaien. Het kabinet doet er luchtig over, maar ongekende prijsstijgingen en problemen liggen op de loer. Daarom zegt BVNL het nogmaals: heropen het Groninger gasveld. Nu meteen.
Serieuze gastekorten
Volgens minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat zal het allemaal wel meevallen met de gevolgen van de Russische gasboycot. Minister-president Rutte haastte zich te melden dat er van hernieuwde gaswinning uit Groningen geen sprake zal zijn. Maar om serieuze gastekorten richting het najaar te voorkomen, moet staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) volgens energie-experts nu al het signaal afgeven dat hij bereid is het Gronings gasveld te heropenen. Doet hij dat niet, dan zullen we ons gesteld zien voor extreme prijsstijgingen en serieuze risico’s op een recessie.
BVNL wijst er al lange tijd op dat het kabinet er verstandig aan doet de gaskraan in Groningen weer open te draaien. Ook de Mijnraad heeft zich uitgelaten voor een snelle herstart van de gaswinning. Wybren van Haga: “Die wijsheid moet ook eindelijk eens landen bij het kabinet. De gaswinning maakt Nederland in één klap duizend miljard rijker en geopolitiek gezien zijn we minder afhankelijk van gas uit het buitenland, vooral uit Rusland.” BVNL startte een petitie om opnieuw Gronings gas te winnen. Deze is inmiddels al meer dan 13.500 keer ondertekend. Bij de gaswinning wil BVNL een Gronings Gasfonds in het leven roepen, waaruit investeringen in Groningen en eventuele schades worden betaald. We produceren op een laag niveau van 12 miljard m3 per jaar, gecombineerd met waterinjectie om de druk in het veld op peil te houden. Op die manier is het risico op aardbevingen nihil.
Uit een peiling die Maurice de Hond in opdracht van BVNL heeft laten doen, onder ruim 2800 respondenten, blijkt dat 75% van de Nederlanders wil dat de gaswinning in Groningen zo snel als mogelijk wordt hervat. “Die opstelling begrijp ik heel goed. Burgers en het MKB hebben te kampen met gigantische stijgingen van de energierekening. Onnodig met zoveel gas in ons eigen Nederland,” aldus Van Haga.
De tijd van op onze lauweren rusten is echt voorbij. Als we nu niets doen, gaan we een donkere, koude winter tegemoet en loopt onze economie ernstige schade op. Dat is niet nodig, als we ons bedienen van kennis en kunde en werk maken van een autonome energievoorziening. In het belang van Nederland.