Bedreiging van een persoon moet als ongeoorloofd gedrag worden opgenomen in het Reglement van de Orde van de Tweede Kamer. Daartoe dienden D66 en de ChristenUnie een voorstel in. Olaf Ephraim vraagt zich af waarom dit niet al een vanzelfsprekendheid is. Hij wees bovendien op de bedreigingen die sommige Kamerleden ervaren, naar aanleiding van uitspraken van andere Kamerleden zelf.
“Moeten wij straks ook ‘het slaan van een ander Kamerlid’, of ‘het gebruik van vuurwapens in een debat’ verbieden in het Reglement van Orde?” vroeg Ephraim zich af in het debat over de omgangsvormen. Het bedreigen van gekozen volksvertegenwoordigers is te allen tijde fout. Daar zou geen regel voor moeten komen, dat zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn.
Framing en demonisering
BVNL kan helaas meepraten over de impact die bedreigingen kunnen hebben op de persoon zelf en zijn familie en omgeving. Deze zomer nog vocht een man zich het huis van Wybren van Haga binnen, onderwijl dingen roepend over een mitrailleur. De doodsbedreigingen op social media zijn bijna aan de orde van de dag. Dat komt niet in de laatste plaats door framing en demonisering van andere Kamerleden en het kabinet zelf. Dergelijke bedreigingen worden aangewakkerd door uitspraken in het publieke debat, zowel binnen als buiten de Tweede Kamer. Onlangs nog noemde een minister BVNL ‘extreemrechtse, onwelriekende reuzel’, waarop Van Haga berichten kreeg van mensen die hem ‘het zwijgen wilden opleggen’, bijvoorbeeld middels een AK-47, of ‘door zijn tong uit te rukken tot hij dood bloedt’. Weerzinwekkende uitspraken, die nimmer acceptabel zijn.
Ephraim: “Het ambt van volksvertegenwoordiger is buitengewoon eervol om te mogen vervullen. Wij hebben daarin allemaal een grote verantwoordelijkheid op ons rusten. De Tweede Kamer is de nationale klankkast. Het is de toon die de muziek maakt. En onze toon is de muziek van de mensen thuis. Daar moeten wij ons allemaal bewust van zijn. Verzuring en verharding in het debat, waarbij zakelijke conflicten persoonlijk dreigen te worden gemaakt, zorgen ervoor dat goede manieren vaak te vergeten worden.”
Lees hier de gehele bijdrage van Olaf Ephraim in het debat.
Bekijk hier het gehele debat.