Stikstofplannen moeten van tafel. BVNL op de bres voor de boeren

Vandaag protesteren de boeren van Nederland tegen de vernietigende stikstofplannen van het kabinet. BVNL is er natuurlijk bij om hen te ondersteunen. Het behouden en koesteren van onze agrarische sector is in het belang van Nederland. Wij staan pal achter onze boeren.

Catastrofale fout
Vanmorgen vroeg was Wybren van Haga al aanwezig bij het boerenontbijt op het Malieveld, waar hij de agrariƫrs een hart onder de riem stak. Vanmiddag komen er naar verwachting duizenden boeren bijeen in het Gelderse Stroe, om daar te protesteren tegen de absurde reductienormen die minister Van der Wal onlangs presenteerde in het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Als deze plannen doorgang vinden, zullen vele boeren in Nederland hun bedrijf moeten opdoeken. Dit is een catastrofale fout, op vele fronten. Niet alleen gaat waardevol cultureel erfgoed verloren, het zal ook grote economische schade aanrichten. Bovendien staan wij aan de vooravond van een voedselcrisis. Onze autonome voedselvoorziening de nek om draaien is dan ook volstrekt onverantwoord.

Kwetsbare voedselvoorziening
Vandaag vindt in Nederland het grootste boerenprotest ooit plaats en BVNL geeft onvoorwaardelijke steun aan deze belangrijke ondernemers, die hun hart en ziel in hun bedrijven leggen en Nederland vaak al generaties lang van voedsel voorzien. Natuurlijk zijn wij er vandaag bij in Stroe en zullen wij samen met de boeren strijden voor het verwerpen van dit absurde stikstofbeleid. Naast Van Haga, zal ook BVNL-boerin en fractievoorzitter van BVNL Tytsjerksteradiel, Nynke Koopmans, spreken in Stroe. Koopmans is melkveehoudster en ageert al heel lang tegen het stikstofbeleid. “De landbouwgrond is het onderpand van de hele sector,” aldus Koopmans. “Beste mensen, laat je geen zand in de ogen strooien. Onze landbouwgrond wordt gebruikt om straks de ‘wooncrisis’ op te lossen die het kabinet helemaal zelf heeft veroorzaakt. Daarom moeten de boeren weg. En na de wooncrisis, komt de voedselcrisis. En wij, de boeren, weten dat. Wij weten hoe kwetsbaar voedselvoorziening is. Wij moeten ons dan ook niet laten afschepen met een half stikstofplan, of een beetje aangepast stikstofplan. Die stikstofplannen moeten gewoon van tafel. Het is nu of nooit. Ze moeten onze landbouwgrond in waarde herstellen. En tegen alle burgers zeg ik: het gaat om jullie voedsel.”|

Ook morgen in het stikstofdebat in de Tweede Kamer, zal BVNL de agrarische sector met hand en tand verdedigen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.