BVNL verzet zich tegen keus voor controversiële schrijver voor Kinderboekenweekgedicht

Wybren van Haga: “Hiermee wordt kindermisbruik genormaliseerd. Dit mogen wij niet toestaan.”

Schrijver Pim Lammers is verkozen om dit jaar het Kinderboekenweekgedicht te schrijven. Een controversiële keuze, aangezien Lammers niet alleen kinderboeken schrijft rondom het thema seksualiteit, maar in zijn werk voor volwassenen openlijk seksuele handelingen met kinderen beschrijft. De ophef hierover is groot. BVNL wil weten waarom minister Dijkgraaf van OCW niet optreedt tegen de koppeling van deze schrijver met de Kinderboekenweek.

Kindermisbruik mag nooit een podium krijgen
Verscheidene organisaties, zoals Free a Girl en bekende Nederlanders, waaronder Kim Feenstra en Monique Smit, hebben alarm geslagen: zij zijn van mening Pim Lammers op romantiserende wijze schrijft over seksueel kindermisbruik. Fragmenten uit zijn verhaal ‘De Trainer’ beschrijven hoe een 12-jarige jongen betast wordt door zijn voetbaltrainer en ook ander werk van zijn hand is sterk seksueel getint. Lammers werd al eerder geweigerd voor lezingen op basisscholen vanwege zijn werk. Desondanks kiest de organisator van de Kinderboekenweek, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) er nu toch voor om Lammers het Kinderboekweekgedicht te laten schrijven. Wat BVNL is de koppeling tussen deze schrijver en de Kinderboekenweek onwenselijk. Wybren van Haga vraagt daarom in Kamervragen om tekst en uitleg van de minister van OCW.

Strafbaar feit
“Seksuele handelingen met kinderen, kindermisbruik dus, is niet ‘literair’. Het is een strafbaar feit, een misdaad. Niks anders. Daar mag dus op geen enkele manier mee gekoketteerd worden. Het is al een hellend vlak in literatuur voor volwassenen, maar op het moment dat een auteur van dergelijke verhalen gelieerd wordt aan een nationaal, educatief evenement voor kinderen wordt wat ons betreft een grens overschreden. Seksueel misbruik wordt hiermee impliciet genormaliseerd. Dat is uit den boze.”

BVNL wijst erop dat Nederland de grootste Europese host is van kinderpornografische beelden en dat ons land al jaren wereldwijd in verband gebracht wordt met grootschalige pedofielennetwerken. Onlangs nog debatteerde de Tweede Kamer over de dramatische zaak Gino, waarbij een 9-jarige jongetje werd misbruikt en vermoord door een recidiverende zedendelinquent. “In plaats van dit soort kwalijke praktijken een podium te geven, moeten we kindermisbruik keihard aanpakken”, aldus Van Haga. “De boodschap die wij uitzenden als we deze man het Kinderboekenweekgedicht laten schrijven is verkeerd en gevaarlijk. De politiek moet dit een halt toeroepen.”

Lees hier de Kamervragen van BVNL aan de minister van OCW.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.