NIEUWS

BVNL-lijsttrekker Zuid Holland Zuid, Peter van der Velden en Marcus Rolloos, lijsttrekker voor de kieskring Den Haag en Leiden en Charlotte Marie Mensing hebben de kandidatenlijsten ingeleverd voor de verkiezingen op 15 maart. BVNL Zuid Holland doet op 15 maart mee met 50 kandidaten.

Advocaat en Statenlid van de Friese Provincialen Staten Grite Wymenga-Kooistra dingt zowel mee bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart, als bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, op 30 mei. Op de provinciale kieslijst van BVNL is zij lijstduwer en op de Eerste Kamerlijst staat zij op plek vier.

'Nauwelijks kritisch' noemt Tweede Kamerlid Wybren van Haga het 1e deelrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het beleid van maart tot september 2020. "Wat dit rapport wél laat zien, is wat een chaos en onkunde er heerst bij onze bestuurders", aldus Van Haga.

Het open houden van het Groninger gasveld is noodzakelijk voor onze energievoorziening. Ondanks hoge energieprijzen en een sluimerende oorlog in Oekraïne blijft dit kabinet volharden in haar kapitale blunder om gaswinning uit Groningen in 2024 terug te brengen tot nul. Niet alleen is deze blunder economisch rampzalig en strategisch toondoof, het is gebaseerd op eerdere fouten van vorige kabinetten.

Tweede Kamerlid en BVNL-voorman Wybren van Haga staat hoog op de BVNL-kandidatenlijst voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Achter lijsttrekker Ennio Senese en huidig Statenlid Wil van Soest, staat Van Haga op plek 3.

Richard de Mos, voorman van Hart voor Den Haag, wordt lijsttrekker voor BVNL voor het Hoogheemraadschap Delfland. De Mos wil namens BVNL het Hoogheemraadschap in om de belangen van boeren en tuinders te verdedigen.

Klaas van Egmond breekt in het FD van maandag 23 januari een lans voor de digitale euro. Zijn invalshoek is origineel, maar hij laat een paar belangrijke zaken buiten beschouwing. Volgens Van Egmond is een digitale euro, uitgegeven door de ECB, echt geld in tegenstelling tot fiduciair geld, zoals thans met geldscheppende commerciële banken het geval is. Maar echt geld is datgene dat als wettig betaalmiddel wordt geaccepteerd en daarnaast de traditionele functie heeft van oppotmiddel en rekeneenheid. Niet meer en niet minder.

Ben Swagerman wordt lijstduwer op de kandidatenlijst van BVNL Utrecht. Eerder werd bekend dat de oud-senator de nummer 2 is op de BVNL-lijst voor de Eerste Kamer, die na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 door de nieuwe Statenleden wordt gekozen.

Boer Nynke Koopmans, raadslid in Tytsjerksteradiel, wordt lijsttrekker voor BVNL voor het Wetterskip Fryslân. Koopmans wil het Wetterskip in om de belangen van boeren te verdedigen. "Je ziet dat er steeds meer klimaatdrammers actief worden in het Wetterskip. Zij zorgen ervoor dat functioneel besturen, gericht op de kerntaken van de waterschappen, ernstig onder druk komt te staan", aldus Koopmans.

De Belastingdienst houdt soms informatie achter voor de rechter, terwijl de wet voorschrijft dat alle relevante stukken in een zaak moeten worden overlegd. Dat blijkt uit onderzoek van de politieke redactie van RTL Nieuws. De Inspectie belastingen noemt het 'zorgelijk' en onderzoekt op welke schaal dit gebeurt. Volgens staatssecretaris Van Rij gaat het om incidenten. BVNL heeft een debat aangevraagd.

Het Nederlandse slavernijverleden is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Erkenning van die fout is op zijn plaats. Maar miljarden kostende herstelbetalingen en een 'bewustwordingsfonds' zijn weinig anders dan door geld gedreven woke-isme. Daar moet de Staat zich niet voor lenen.

Dat BVNL Fryslân oog heeft voor jong talent, blijkt wel uit het feit dat de 19-jarige Tjitske Aline van der Veen uit Kollumerzwaag achter lijsttrekker Johan Talsma en runningmate Binne de Vries op plek 3 is gezet op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Op vrijdag 20 januari presenteerde BVNL Overijssel lijsttrekker Roy van Aalst de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen. De presentatie vond plaats op het Landgoed Kaamps in Deurningen. Partijleider Wybren van Haga was ook present en kreeg vooraf, samen met het team van Overijssel, een rondleiding van de eigenaren van deze prachtige locatie. "Het was een geweldige avond vol energie", zegt Van Aalst.

Als enige partij in de gemeente Noardeast-Fryslân maakt BVNL bezwaar tegen het plan van het gemeentebestuur om het voormalige Lauwers College in Kollum in te richten als noodopvang-locatie voor 75 asielzoekers.

De petitie van Tweede Kamerlid Wybren van Haga en topmodel Kim Feenstra die oproept om zedendelinquenten beter te monitoren is bijna 64.000 keer getekend. Vanavond debatteert de Kamer over een eerdere veroordeling van de verdachte in de zaak over de moord op Gino.