NIEUWS

In de vijf grote steden zijn de huren in de vrije sector met 5 tot ruim 7 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt huurwoningsite Pararius in de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.

Deze week wordt er in de Haarlemse gemeenteraad gedebatteerd over de kadernota. BVNL-raadslid Joey Rademaker ziet daarbij grote kansen voor het realiseren van honderden banen op bedrijventerrein Waarderpolder en zal hiertoe moties indienen.

Haarlem moet snel een eigen 'Knarrenhof' krijgen. In zo'n hofje wonen ouderen die voor elkaar zorgen en daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit kan ook in combinatie woonvormen met jongeren.

Vorige week zei de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink in Het Parool dat hij de telefoon niet zal opnemen voor asielminister PVV Marjolein Faber van de PVV. Daarvoor werd hij terecht op de vingers getikt door burgemeester Femke Halsema. Haarlems BVNL-raadslid Joey Rademaker wil ook in zijn stad de garantie dat alle partijen zich inzetten voor een goede, volwassen, samenwerking met het nieuwe kabinet.

Oud-Hoekenees Richard de Mos steunt het dorpsraadlid Martijn Blankers in zijn strijd om het flaneren over de pier in stand te houden. Sinds deze maand is het naar het einde van de pier lopen niet meer toegestaan.

Benjamin den Butter en Richard de Mos, waterschapsbestuurders voor de Partij voor de Dieren en BVNL Delfland, maken zich grote zorgen over de gruttopopulatie. Bijna overal gaat het slecht met de grutto, behalve in een polder onder Amstelveen, de Bovenkerkerpolder.

"De WHO stevent af op een One-Health gezondheidsdictatuur, daarom moet Nederland officieel uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stappen", vindt BVNL-lijsttrekker voor het Europees Parlement Wybren van Haga. Hij had al kritiek op de corona-aanpak van de organisatie. Maar dat is niet het enige. Het Pandemieverdrag, dat dit weekend getekend had moeten worden door alle 194 lidstaten en ervoor moest zorgen dat de WHO met één druk op de knop een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) kon uitroepen, moet definitief van tafel.

De petitie van BVNL-Haarlem tegen de komst van een AZC is al bijna 100 keer getekend. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een pand in Haarlem gekocht om als nieuw asielzoekerscentrum in te richten, meldt de gemeente Haarlem. De plek biedt uiteindelijk ruimte voor driehonderd mensen. BVNL is fel tegen het opvangen van asielzoekers en is de petitie gestart. "Ondanks dat we moeten sappelen voor ruchtbaarheid, begint de petitie nu te lopen", stelt BVNL-raadslid Joey Rademaker.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat BVNL-voorman Wybren van Haga veruit de bekendste lijsttrekker is voor de verkiezingen van het Europees Parlement, op donderdag 6 juni aanstaande. Ruim 83% van de ondervraagden kent Van Haga, die naast zijn eigen achterban, ook kan rekenen op sympathie van PVV- en BBB-kiezers. Van Haga zelf roept op om op 6 juni niet strategisch, maar effectief te gaan stemmen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een pand in Haarlem gekocht om als nieuw asielzoekerscentrum in te richten, meldt de gemeente Haarlem. De plek biedt uiteindelijk ruimte aan driehonderd mensen. Dat besluit werd vorige week, twee uur voor aanvang van het vragenuurtje in de gemeenteraad, bij de gemeenteraad door de strot geduwd. Daarom start gemeenteraadslid Joey Rademaker een petitie om de komst van dit opvangcentrum tegen te gaan.

De uitbraak van het Blauwtongvirus heeft in Nederland enorme schade aangericht aan agrarische ondernemingen en de economie en daarnaast ontzettend veel dierenleed veroorzaakt. BVNL deed een eerste onderzoek, in samenwerking met verschillende onderzoekers en mogelijk gemaakt door ons wetenschappelijk bureau Da Vinci. Ook stelden wij meermaals Kamervragen, maar kregen we nul op het rekest. Toch blijven wij ons hard maken voor goed, onafhankelijk onderzoek. BVNL start daarvoor een petitie.

BVNL-partijleider Wybren van Haga is een petitie gestart tegen de Wet 'betaalbare huur'. Deze wet werd onlangs aangenomen door de Tweede Kamer, maar zal voor zowel huurders als verhuurders desastreuze gevolgen hebben. Met deze petitie hoopt BVNL de wet in de Eerste Kamer alsnog tegen te houden. Lukt dat niet, dan wordt de wet op 1 juli 2024 van kracht en zal de woningnood in Nederland alleen maar verder toenemen.

Minder Brussel, meer Nederland: dat wil BVNL bewerkstelligen in het Europees Parlement. Jij kunt ons daarbij helpen door op 6 juni op BVNL te stemmen en door onze campagne te steunen met een donatie. Hiermee kunnen wij posters en flyers laten drukken, radio- en tv-spotjes maken, evenementen organiseren en zoveel mogelijk mensen bereiken op social media. Doe jij ook mee? Alle kleine beetjes helpen!

Ten onrechte is het beeld ontstaan dat de huren flink omlaag zullen gaan als de Wet betaalbare huur in de Tweede Kamer wordt aangenomen. Niets is minder waar. Demissionair woonminister Hugo de Jonge (CDA) verstrekt bij zijn vurige wens voor meer overheidsbemoeienis op de woningmarkt onjuiste informatie geslagen. In de aanloop naar de nieuwe wet meldde woningplatform Pararius dat de prijzen van Haarlemse huurwoningen in de vrije sector in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,6 procent zijn gestegen.

Op 4 april jl. zond RTL Nieuws in het journaal van half 8 een item uit over desinformatie. Hierin werden, zonder toestemming en zonder hoorn en wederhoor, beelden getoond van personen met gezondheidsklachten na coronavaccinatie en hun social media accounts. Een klacht hierover legde de redactie naast zich neer. Daarom dient de Stichting Coronaschade een klacht in tegen RTL Nieuws bij de Raad voor de Journalistiek.

Voorne aan Zee betaalt de prijs van de aanhoudende instroom van asielzoekers en de Spreidingswet.
"De vraag naar sociale huurwoningen in Voorne is veel groter dan de beschikbare voorraad. Dat resulteert in lange wachttijden voor een groot deel van de woningzoekenden, inclusief jongeren en inwoners in nood. Dat statushouders hier voorrang krijgen op bewoners die geboren en getogen zijn in onze gemeente leidt, volkomen terecht, tot grote gevoelens van onrechtvaardigheid", aldus BVNL-raadslid Wiebe Dedert. "Dit moet anders en veel rechtvaardiger."

Met enige regelmaat ontvangt BVNL signalen dat er ook in Haarlem vocht- en schimmelwoningen zijn. Fractievoorzitter Joey Rademaker heeft daarom voor huurders van sociale huurwoningen met grote schimmelproblematiek een meldpunt geopend.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.