Klimaatdebat: plannen van het kabinet zijn droom van linkse klimaatsekte

In het debat over de klimaatplannen trekt Wybren van Haga fel van leer. “De almachtige staat, als vazal van de Europese Unie, onder leiding van Marxistische klimaatbureaucraten, jaagt ongeremd boeren van hun land. En voor andere ondernemers is het niet veel beter.”

Geen tijd te verliezen
Vooropgesteld: BVNL is blij dat er twee nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden. Wij pleiten al heel lang voor het inzetten van kernenergie, dus het is goed te horen dat er geïnvesteerd gaat worden in een echt duurzame en toekomstbestendige oplossing. Wel wil BVNL graag weten hoe de minister van Klimaat en Energie dit geld precies gaat inzetten en vooral ook: wanneer. Tenslotte hebben we geen tijd te verliezen.

Marxistische klimaatbureaucraten
Helaas lijken de rest van de klimaatplannen van het kabinet vooral gestoeld op nogal Marxistische ideeën van bestuurders die denken dat het gemeenschapsgeld voor het oprapen ligt. Miljarden gaan er naar de klimaatagenda, terwijl de invloed die Nederland echt op het klimaat heeft nihil is. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft aangegeven dat de plannen grenzen aan het maximaal mogelijke. BVNL weet wat dat betekent: de plannen zijn onuitvoerbaar en de doelen onhaalbaar. Maar dat maakt het kabinet niet uit; met liefde wordt de staatskas omgekeerd in klimaatfondsen, terwijl de Nederlandse burger niks terugziet voor zijn belastingcenten. En landen als China en India lachen zich rot.

Harde cijfers
“De 25 miljard voor het stikstoffonds en de 35 miljard voor het klimaatfonds stonden in geen enkel verkiezingsprogramma, maar toch krijgt Nederland klimaatplannen die ons onvoorstelbare schade zullen toebrengen”, aldus Van Haga. “Lobbyisten kunnen de taart alvast aansnijden, en onze kinderen krijgen een klimaathypotheek.” Of de projecten waaraan minister Jetten al dat geld wil spenderen ook daadwerkelijk goed zijn voor het milieu, is nog maar de vraag. BVNL wil graag harde cijfers: hoeveel CO2 uitstoot gaat dit cradle to grave voorkomen en hoeveel graden gaat dit schelen in de opwarming van de aarde? “Het lijkt ons toch wel belangrijk daar op z’n minst een idee van te hebben, voor er miljarden over de balk worden gesmeten.”

Ondertussen lopen we juist miljarden mís door te stoppen met het winnen van aardgas uit Groningen. Dit is een schone vorm van energie en kan prima worden gewonnen, op een verantwoorde en veilige manier. De klimaatplannen van het kabinet zijn op z’n minst bizar en getuigen bovendien van weinig kennis en inzicht. Maar ondertussen raken ze de burger wel keihard in de portemonnee. Mooie plannetjes maken is één ding, maar de rekening komt te liggen bij het bedrijfsleven en de hardwerkende Nederlander. Dat is natuurlijk geenszins in het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.