Hele gemeenten zonder gas? BVNL roept kabinet ter verantwoording

Volgende winter moeten misschien hele gemeenten, of zelfs provincies afgesloten worden van het gas. Dat horrorscenario schetst minister Rob Jetten van Klimaat en Energie vandaag in het AD. Onacceptabel, wat BVNL betreft. Het kabinet moet nu ingrijpen.

Huishoudens in de kou
Rusland zou de gaskraan weleens kunnen dichtdraaien, vreest het kabinet. Dat is op dit moment nog niet zo’n groot probleem, aangezien de lente voor de deur staat, maar het wordt ook weer winter. En dan zouden we weleens – letterlijk – in de kou kunnen komen te staan. Zouden eerst huishoudens niet geraakt worden door een gastekort, nu al blijkt dat het kabinet opnieuw niet realistisch is geweest. Het is nog maar de vraag of iedereen er komende winter nog wel warmpjes bij zit. “In het allerergste geval kunnen we hele gebieden van het gas afsluiten”, aldus minister Rob Jetten in het Algemeen Dagblad. BVNL vindt het absurd dat burgers straks weer de dupe worden van een falend kabinet, dat weigert verder te kijken dan haar neus lang is.

Onrealistische symboolpolitiek
Waar BVNL voor vreesde en meteen al voor waarschuwde, lijkt dus waarheid te worden: het ‘flinke pakket aan sancties’ dat de EU aan Rusland heeft opgelegd als vergelding voor de inval in Oekraïne schaadt niet Poetin en zijn regering, maar vooral de Nederlandse burger. De oorlog duurt voort, er vallen iedere dag meer slachtoffers en zo meteen is de gewone burger straatarm en zit komende winter in een ijskoud huis te vernikkelen, zonder gas om op te koken. Een direct gevolg van de structurele korte termijnvisie van een kabinet, dat niet aan realistisch nadenken en scenarioplanning doet, maar slechts aan symboolpolitiek.

Maatregelen om erger te voorkomen
BVNL roept het kabinet op om nu direct te starten met het nemen van maatregelen om een winter zonder gas te voorkomen. Het Groninger gasveld moet volledig open, maar wel op een veilige, verantwoorde manier, zonder schade voor de Groningse bevolking. Dat is heel goed mogelijk, als je weet hoe je op een adequate manier gas wint. Daarnaast pleit BVNL opnieuw voor het onmiddellijk stoppen met het opleggen van sancties en leveren van wapens aan Oekraïne. Nederland moet zich richten op het zo snel mogelijk bewerkstelligen van vredesonderhandelingen. Een diplomatieke aanpak is cruciaal, voor de bevolking van Oekraïne, Rusland en Nederland. Tenslotte zijn het de burgers die de klappen moeten opvangen van maatregelen die alleen maar escaleren ipv kalmeren, niet de regeringen. En als we niet oppassen gaan we allemaal , op meerdere fronten, een ijzige winter tegemoet.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.