De inflatie heeft een historisch hoogtepunt van 12 procent bereikt. We stevenen af op een ongekende financiële crisis, die veel mensen nu al keihard raakt. Ondertussen doet het kabinet alsof het allemaal wel meevalt. Maar collectieve armoede is niet ver weg meer.
Maaltijden overslaan
Uit onderzoek van FNV blijkt dat twee op de drie huishoudens nu al moeite heeft om rond te komen. Sparen lukt de meeste Nederlanders niet meer en een aanzienlijk deel van de huishoudens moet het mes stevig in het eigen vlees zetten. De verwarming gaat niet meer aan, de kinderen krijgen geen nieuwe kleren meer en er zijn zelfs mensen die maaltijden overslaan. En het zijn al lang niet meer alleen de mensen met de laagste inkomens die de gevolgen van de exploderende consumentenprijzen voelen. Inmiddels moeten ook de middeninkomens ieder dubbeltje omdraaien. Het kabinet komt weliswaar met een compensatiepakket, door de accijns op brandstof en de BTW op energie te verlagen, maar dit is tijdelijk. Bovendien is het bij lange niet genoeg. De boodschappen zijn ondertussen ook niet meer te betalen en menig Nederlander ligt ‘s nachts wakker van de vraag hoe hij de rekeningen nog gaat betalen. Desondanks kijkt het kabinet – opnieuw – niet verder dan de neus lang is. Penny wise, pound foolish is wederom het credo. Geen zorgen voor de dag van morgen. Maar de Haagse zorgen zouden levensgroot moeten zijn.
Ivoren toren
Net zoals in de coronacrisis, lijkt er ook nu weer geen sprake te zijn van enige scenarioplanning. We staan nog maar aan het begin van deze financiële crisis, maar een lange termijnplan wordt blijkbaar niet gemaakt. We worden allemaal ‘iets armer’, volgens premier Rutte en vooruit, de minima krijgen eenmalig een paar honderd euro extra, maar voor de rest moet de burger het zelf maar uitzoeken. We moeten allemaal ‘de broekriem aantrekken’, maar hoe is dat mogelijk, als die riem bij velen al op het verste gaatje zit? De discrepantie tussen de zittende macht en het volk, een kloof die de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden, wordt nu echt pijnlijk duidelijk. Want vanuit de Haagse ivoren toren is het makkelijk om te roepen dat iedereen gewoon een beetje zuiniger aan moet doen. Maar als je aan het eind van je geld een steeds groter stuk maand overhoudt, valt er weinig te bezuinigen.
Jarenlang financieel wanbeleid
Men wil ons doen geloven dat de hoge inflatie voornamelijk een gevolg is van de oorlog in Oekraïne. In werkelijkheid is het het resultaat van jarenlang financieel wanbeleid, dat zich nu onvermijdelijk wreekt. Maar in plaats van de verantwoordelijkheid daarvoor te erkennen, schuift het kabinet die af op de burger. Vandaag wordt een campagne gestart die het volk moet ‘leren’ hoe ze energie kunnen besparen. Er wordt ons gevraagd om minder te gaan douchen en een dikke trui aan te trekken, om de exorbitante energierekening te drukken. Dat half Nederland al maanden zit te vernikkelen onder een dekentje, omdat die kachel al lang niet meer aan kon, komt kennelijk niet bij het kabinet op. Er staan ons zware tijden te wachten en het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Het haalt de Haagse schouders op, omdat het er zelf, letterlijk en figuurlijk, warmpjes bij zit en laat het volk in de kou staan.
Geen glazen bol nodig
Beste mensen, het kabinet kan kennelijk niet in de toekomst kijken, maar daar heb je in dit geval ook geen glazen bol voor nodig. BVNL vertelt het u wél, want je hoeft niet helderziend te zijn om te weten wat er komen gaat. Als het kabinet nu niet alles uit de handen laat vallen om de economie te redden en de koopkracht structureel te compenseren, gaan we allemaal aan de bedelstaf. Voedsel en grondstoffen zullen alsmaar schaarser worden, de inflatie en daarmee dus de prijzen zullen blijven stijgen. Het kabinet moet nu, per direct, op de noodknop drukken en alles in het werk stellen om Nederland te redden van collectieve armoede. BVNL diende daar deze week twee moties voor in. Al het andere is nu bijzaak. Want alles waar de burger niks voor koopt, is ons duur betaalde gemeenschapsgeld niet waard.