Nederland aan de bedelstaf. BVNL dient moties in voor koopkrachtcompensatie

In het koopkrachtdebat van vorige week wees Olaf Ephraim op de naderende recessie. De inflatie is torenhoog, de koopkracht duikelt omlaag. Als we nu niet ingrijpen, wordt Nederland collectief in armoede gestort. BVNL dient daarom vandaag twee moties in om de burger te compenseren.

Permanente verlaging brandstofaccijns en BTW op energie
De oorlog in Oekraïne en het ‘flinke pakket aan sancties’ dat door de EU aan Rusland is opgelegd, raken Nederland keihard in de portemonnee. De energieprijzen gaan door het dak, je auto volgooien is niet meer te betalen en de boodschappen kosten een fortuin. Onlangs kondigde de ECB aan dat de inflatie de komende jaren, o.a. door alle klimaatmaatregelen, zal blijven stijgen. De koopkracht moet daarom per direct gestut worden. BVNL verzoekt de regering de verlaging van de accijns op brandstof en de verlaging van de BTW op energie permanent te maken. Daarnaast wil BVNL dat wordt onderzocht welke MKB-ondernemingen door deze crisis het hardst worden getroffen, zodat voor deze groep zo snel mogelijk een aanvullend compensatiepakket samengesteld kan worden. Deze twee moties dient BVNL vandaag in bij de voortzetting van het debat over de koopkracht.

Genadeklap voor ondernemers
Het kan niet zo zijn dat de bewuste keuzes van dit kabinet Nederland in armoede storten. Het pakket om de koopkracht op te vijzelen dat er nu ligt is een begin, maar zeker niet genoeg. De BTW-verlaging op energie moet wat BVNL betreft blijvend zijn. Het is sowieso vreemd dat er op een basisvoorziening als energie zoveel belasting wordt geheven. En dat de minima een extra vergoeding krijgen is mooi, maar iederéén gaat erop achteruit. Hoe heeft het kabinet bepaald voor wie deze enorme prijsstijgingen nog te betalen zijn? En hoe zit het met de ondernemers? Bedrijven hebben het de afgelopen twee jaar door de coronacrisis al ongelooflijk voor hun kiezen gehad. Is dit dan de genadeklap? De ondernemers zijn de motor van de maatschappij. Zonder hen stort alles in. Laten we er in hemelsnaam alles aan doen om het vervaarlijk wiebelende kaartenhuis overeind te houden.

Burger terugbetalen
BVNL wil dat alles op alles gezet wordt om de economie te redden. Dit zijn geen tijden om kieskeurig en/of selectief te zijn. Na twee ongelooflijk moeilijke jaren, gaat Nederland nu ook nog aan de bedelstaf. Het is tijd om de burger met klinkende munt terug te betalen.

Lees hier de spreektekst van Olaf Ephraim in het debat van vorige week.

Teken ook de petitie voor het opendraaien van de Groningse gaskraan.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.