Kabinet blokkeert alle vormen van controle en transparantie – een democratie onwaardig

Het kabinet blijft stelselmatig weigeren inzicht en openheid te geven over de besluitvorming en handelswijze mbt het coronabeleid. Ook vandaag bleek weer dat minister Ernst Kuipers van VWS niet zit te wachten op onafhankelijk advies. Waar ons belastinggeld naartoe gaat en vooral ook waarom, mogen wij niet weten.

Niet in de haak
Onlangs werd bekend dat minister Kuipers van VWS 29 miljoen extra wil uittrekken voor de corona apps van de overheid. Niet alleen is dat exorbitant veel geld, de timing is op z’n minst vreemd, aangezien vrijwel alle coronamaatregelen worden afgeschaft. Maar er is meer niet in de haak. De Volkskrant meldt vandaag dat Kuipers de kritische commissie die advies geeft over de inzet van corona-apps en andere technologieën bij de bestrijding van het coronavirus, heeft ontbonden. Deze commissie is volgens Kuipers ‘niet meer noodzakelijk’. Er wordt dus gigantisch geïnvesteerd in applicaties die we niet meer nodig hebben én er is geen enkele controle op. Dit zou niet mogelijk moeten zijn. En heeft niets meer met democratisch bestuur te maken.

Technocratische staatsgreep
BVNL diende deze week een motie van wantrouwen in tegen het kabinet, precies om deze reden. De volstrekte minachting voor de democratische rechtsstaat die Nederland zou moeten zijn, de respectloosheid naar de burger en het voortdurende gekonkel en gelieg zijn exemplarisch. Exemplarisch voor een politieke cultuur die al jaren niets meer te maken heeft met het dienen van het belang van Nederland, maar alles met het doordrukken van de totalitaire agenda van een stel machtsbeluste bestuurders. We zijn getuige van een technocratische staatsgreep.

Duistere plannetjes
Alles, werkelijk ALLES, wordt in het werk gesteld om controle van de macht en transparantie te voorkomen. Het is een wanstaltige vertoning, waar de honden geen brood van lusten. Een land waarin de zittende macht structureel weigert om verantwoording af te leggen aan het volk en iedere vorm van controle blokkeert, is niet langer een democratie. Dat noemen wij een dictatuur. Een kabinet dat op een dergelijke manier haar volk schoffeert, moet met pek en veren Den Haag uit worden gejaagd. BVNL laat het er niet bij zitten. Wij blijven openheid van zaken en opheldering eisen over wat er de afgelopen twee jaar precies gebeurd is en waarom. En over wat het kabinet eigenlijk nog allemaal van plan is, want ondanks de versoepelingen lijken er in de achterkamertjes toch weer allemaal duistere plannetjes gesmeed te worden. Genoeg is genoeg. BVNL wil de onderste steen helemaal naar boven.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.