Wybren van Haga dient klacht in bij de Raad voor Journalistiek tegen WNL-presentator Rick Nieman

Wybren van Haga heeft een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek, tegen WNL-presentator Rick Nieman, wegens het volledig ontbreken van onafhankelijke journalistiek en het zich schuldig maken aan smaad en laster.

Smaad en laster
Nieman stelde zondag 18 september in WNL op Zondag dat de microfoon van Tweede-Kamerleden vaker uitgedraaid moet worden. Door de naam van Van Haga daarbij specifiek te noemen maakt Nieman zich schuldig aan smaad en laster, zeker omdat hij vervolgens zei dat er ‘pertinente onzin, schadelijke dingen, dingen die andere mensen kwetsen of zelfs oproepen tot geweld’ uit naam van BVNL zouden zijn gezegd en/of gedaan.

“Een rechtstreekse aanval op mijn functioneren als Kamerlid, waarbij Nieman helemaal meeging in de eerder deze week ontketende hetze van minister Yesilgöz tegen BVNL/Groep van Haga. Bij de H.J. Schoolezing in de Rode Hoed in Amsterdam noemde minister Yesilgöz mijn partij ‘onwelriekende reuzel’. Wij worden door haar uitspraken ten onrechte en heel bewust in de extreemrechtse hoek geframed,” aldus Van Haga.

Geen ruimte voor debat en kritiek
Journalisten dienen zich onafhankelijk en pluriform dienen op te stellen. Van Haga: “Als Rick Nieman aan minister Yesilgöz en Pieter Heerma vraagt: “Gaan WE deze strijd winnen?, dan zegt dat alles. De media, in ieder geval een deel daarvan, en het kabinet Rutte/Kaag zijn één team. Er is geen ruimte voor echt debat en echte kritiek, zoals dat zou horen. In plaats daarvan framen zij een Kamerlid, die in zijn eentje 4 zetels haalt, liever kapot.”

Wat Van Haga betreft wordt er terecht stilgestaan bij het feit dat acht op de tien journalisten te maken hebben met geweld en/of bedreiging. Maar dat geldt ook voor politici. Door het klimaat dat tegen BVNL wordt geschapen, drong er voor het reces nog een man het huis van Van Haga binnen.

“BVNL-Kamer-, Staten-, en gemeenteraadsleden werken keihard in het belang van Nederland. BVNL is een fatsoenlijke, klassiek liberale partij, die juist wél wil uitvoeren wat de VVD al jaren heeft beloofd. De door de VVD veroorzaakte asielcrisis willen wij onder andere oplossen met een asielstop, grenscontroles en het opzeggen van het VN-Vluchtelingenverdrag. Allemaal punten die de partij van Yesilgöz jarenlang in diverse verkiezingsprogramma’s had staan, maar na de verkiezingen vergat. Het is dan ook volstrekt onacceptabel dat wij door ministers en sommige mediakanalen in deze hoek neergezet worden. Dat moet direct stoppen”, vindt Van Haga, die ernstig teleurgesteld is in de reactie van Kamervoorzitter Vera Bergkamp op de klachtenbrief die BVNL stuurde na de frontale afval op de partij door minister Yesilgöz. “De Kamervoorzitter stelt dat haar rol slechts betrekking heeft op de orde tijdens de debatten. Een teleurstellende reactie na haar oproep om te komen tot waarden, normen en fatsoensnormen.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.