Wybren van Haga wil dat Kamervoorzitter polariserende minister Yesilgöz op het matje roept

Van Haga: “Verwijzingen naar extreemrechts raken mij recht in het hart en dragen bij aan verdere polarisatie”

Wybren van Haga heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp gevraagd om minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid, aan te spreken op haar uitspraken over hem en BVNL in haar HJ Schoo-lezing van dinsdagavond. De minister noemde het onverstandig te denken dat ‘ondermijnende uitlatingen’ wel weer wegwaaien en daarom geen aandacht zouden moeten krijgen. “Het gaat helemaal niet weg en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen.” Ook maakte ze een verwijzing naar extreemrechts. 

“Dit is het moment dat u zich ook écht als hoeder van de omgangsvormen kunt doen laten gelden”, schrijft Van Haga waarmee hij verwijst naar de oproep van Bergkamp aan het begin van jaar, waarin zij zich uitsprak tegen de verruwing van het debat. “In dat licht heeft de recente HJ Schoo-lezing door minister Yesilgöz mij bijzonder onaangenaam getroffen. Zij keerde zich expliciet tegen mij en mijn partij BVNL met een smerige verwijzing naar extreemrechts. De stelling van de minister ‘dat het hondenfluitje inmiddels is ingeruild voor een heel blaasorkest’, is zeer verwerpelijk. Met een ‘hondenfluitje’ wordt een signaal bedoeld richting extreemrechtse kiezers. Het geeft geen pas dat een bewindspersoon zich in deze bewoordingen over een gekozen volksvertegenwoordiger (241.193 voorkeursstemmen) uitlaat”, schrijft Van Haga in zijn brief aan de Kamervoorzitter.

Huis binnengedrongen 
Van Haga verwijst ook naar het incident van eind juni waarbij een man met geweld zijn huis binnendrong. “Dit voorval was zeer intimiderend en incidenten als deze worden aangewakkerd door uitspraken zoals de minister die heeft gedaan. Ik stop mijn ziel en zaligheid in mijn werk, verwijzingen naar extreemrechts raken mij dan ook recht in het hart en dragen bij aan verdere polarisatie.” Daarbij merkt hij op dat de bedreigende indringer onmiddellijk weer is vrijgelaten. “Het is dezelfde minister van Justitie en Veiligheid die er verder niets mee gedaan heeft”, stelt Van Haga, die Voorzitter Bergkamp vraagt om Yesilgöz op zeer korte termijn op haar uitspraken aan te spreken. “Dit vraag ik u van mens tot mens. U bent immers ook mijn Voorzitter.”

Lees hier de hele brief van Wybren van Haga.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.