Wybren van Haga bij peiling De Hond veruit bekendste lijsttrekker EP-verkiezingen 

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat BVNL-voorman Wybren van Haga veruit de bekendste lijsttrekker is voor de verkiezingen van het Europees Parlement, op donderdag 6 juni aanstaande. Ruim 83% van de ondervraagden kent Van Haga, die naast zijn eigen achterban, ook kan rekenen op sympathie van PVV- en BBB-kiezers. Van Haga zelf roept op om op 6 juni niet strategisch, maar effectief te gaan stemmen.

“De formatie laat zien hoe makkelijk ideeën en standpunten door partijen worden ingeleverd als de macht lonkt. Kijk maar naar het Nexit-standpunt van Wilders. Er is echt een partij nodig die geen concessies doet. Nederland heeft veel te lang gebogen voor Brussel,” zegt Van Haga, die onlangs het BVNL-verkiezingsprogramma presenteerde.

Bureaucratische regeltjesmachine
Van Haga wil in Brussel een echt economisch-rechts, euro-kritisch geluid laten horen. “Brussel is verworden tot een bureaucratische regeltjesmachine. De helft van onze wetten komt inmiddels uit de EU. Als gevolg daarvan raken we onze vrijheid en onze soevereiniteit steeds meer kwijt. Ondernemers bezwijken onder de Brusselse bureaucratie en ons vestigingsklimaat verslechtert met de dag. BVNL wil dat de EU weer wordt zoals ooit bedoeld: een economisch samenwerkingsverband van soevereine landen en niet meer dan dat.”

Minder Brussel, meer Nederland 
Minder Brussel, meer Nederland, is het motto van BVNL. “Steeds meer mensen zijn de Brusselse bemoeienis met ons nationaal beleid zat. De democratie moet terug naar de burger zelf. Die bepaalt wat goed is voor Nederland en hoe wij het hier regelen. Daarom hopen we dat mensen deze verkiezingen niet strategisch, maar effectief zullen stemmen. Dan zorgen wij ervoor dat Nederland weer van ons wordt”, aldus van Haga, die optimistisch is over de kansen van BVNL. “Maurice de Hond peilt ons potentiële electoraat bij de EP-verkiezingen op 4,8% procent, dat is ruim 1,5 zetel.”

Ervaren kandidatenlijst 
De gooi naar zetels in het Europees Parlement doet BVNL met een ervaren kandidatenlijst. Naast lijsttrekker Wybren van Haga hebben Roy van Aalst en René Dercksen, nummer twee en drie op de lijst en beiden ex-PVV-er, een ruime staat van dienst. Zij zaten allebei in de Provinciale Staten. Daarnaast was Van Aalst jarenlang Tweede Kamerlid en was Dercksen senator in de Eerste Kamer. Kort nadat Wybren van Haga Belang van Nederland had opgericht sloten beide ondernemers zich bij BVNL aan. “Wij willen in Brussel met een economisch rechts geluid en hart voor ondernemers het belang van Nederland weer op één zetten. Geen Europese Superstaat en geen pandemiewetgeving vanuit Europa. We moeten eindelijk maatregelen doorvoeren die de aanhoudende migratiestroom aan banden leggen. Dus werk maken van het bewaken van de EU-buitengrenzen en het invoeren van grenscontroles tussen EU-lidstaten”, aldus Van Aalst en Dercksen. Ook willen zij graag een bindend referendum over een Nexit. “Dat is bij uitstek iets waarover de inwoners van ons land zich zouden moeten kunnen uitspreken.”

Geldverslindend klimaatbeleid 
BVNL is de enige ondernemerspartij in Nederland die meedoet aan de Europese Verkiezingen en wil zich sterk maken voor forse vermindering van de regeldruk vanuit Brussel. Van Haga: “Het doorgeschoten klimaatbeleid maakt het voor ondernemers, waaronder boeren en vissers, onmogelijk om hun bedrijven te runnen. Maar we hebben deze mensen keihard nodig. We moeten hen koesteren, niet wegjagen.” Ook wil BVNL de invloed van ongekozen organen, zoals de gezondheidsorganisatie WHO en het WEF, aan banden leggen. “Er mogen niet langer over de hoofden en zonder inspraak van burgers allerlei dingen bekokstoofd en besloten worden door ongekozen, elitaire clubs die denken te kunnen bepalen hoe wij ons leven moeten leiden,” vindt Van Haga. BVNL werkt voor de EP-verkiezingen samen met de Libertaire Partij. Namens de LP staan Bart Burggraaf en Joyce van den Broek op de lijst. Daarnaast beschikken de meeste andere kandidaten over ervaring in gemeenteraden en in de Provinciale Staten.

Op 6 juni kiest Europa een nieuw Parlement. Aanstaande dinsdag houdt BVNL een campagnebijeenkomst in Haarlem, waarbij u van harte bent uitgenodigd.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.