Van Heutsz Vaandel geweerd bij Nationale Indië-herdenking – organisatie moet niet buigen voor intimidatie

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga heeft geen goed woord over het weren van het Van Heutsz Vaandel, bij Nationale Indië-herdenking op 15 augustus. Van Haga: “Deze trend van het verindonesiseren van deze herdenking moet stoppen.”

Woke-virus
“Buigt de organisatie hier voor intimidatie en geweld van activisten, die Indië-monument in het recente verleden hebben beklad?” vraagt Van Haga, die vindt dat het bestuur van de Indië-herdenking is besmet met het allesvernietigende woke-virus. “Het Van Heutsz Vaandel is belangrijk voor militairen en nabestaanden, die als militairen en in opdracht van de Nederlandse regering zijn ingezet onder het vaandel en eronder gesneuveld zijn. Een klap in het gezicht van de Indische gemeenschap en in het bijzonder voor de nabestaanden waarvoor het vaandel betekent dat de zielen van alle gesneuvelden regimentsleden bijeen zijn.”

Van Haga vindt het weren van het vaandel passen binnen de trend van het steeds maar verder verindonesiseren van de Indiëherdenking. Eerder wees de BVNL-voorman al op de prominente rol die de Indonesische ambassadeur sinds vorig jaar heeft gekregen.

“De nieuwe rol voor de ambassadeur is voor veel Indische Nederlanders zeer kwetsend, omdat zij zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de daaropvolgende Bersiap zwaar hebben geleden onder Indonesisch racisme en terreur. Dit wordt door Indonesië nog steeds ontkend en gebagatelliseerd.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.