Schimmigheid rondom grondprijs Paleis Soestdijk – Minister De Jonge moet voldoen aan informatieplicht

Nog steeds is minister Hugo de Jonge niet bereid om openheid te geven over de totstandkoming van de verkoopprijs van Landgoed Paleis Soestdijk. Dit leidt tot grote frustraties bij BVNL, zeker nadat gebleken is dat de grondprijs uitkomt op bijna het dubbele van de verkoopprijs. “Waarom wil de overheid continu informatie achterhouden? Het wordt tijd voor meer openheid van minister De Jonge”, zegt Van Haga.

De gemiddelde prijs van bosgrond, het type grond van het Landgoed, ligt per hectare op €20.000. Dit zou betekenen dat alleen de grond een waarde heeft van 3,3 miljoen euro. De prijs van het paleis en de inboedel is hier nog niet bij meegenomen. “Hier klopt iets niet. Een korting van deze categorie doe je niet zomaar. Waarom kan de minister hier niet open en eerlijk over zijn?” vraagt Van Haga zich af. “Dit schaadt het vertrouwen van burgers in de politiek alleen maar meer.”

OMT-tapes 
Het is niet de eerste keer dat BVNL tegen dichte deuren loopt bij het kabinet als het gaat om het verkrijgen van informatie. De partij van Van Haga is zelfs een crowdfunding gestart voor een juridische procedure tegen minister Kuipers, die weigert om de zogeheten OMT-tapes prijs te geven. Deze opnames kunnen een belangrijk inzicht geven in het handelen van het OMT en het hoe en waarom van de keuzes en het beleid die tijdens de coronapandemie zijn gemaakt. 

Vragen van BVNL aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de totstandkoming van de prijs van het Paleis Soestdijk:

1. Bent u bekend met het opiniestuk ‘Kabinet moet open zijn over prijs Soestdijk’ (1) 

2. Klopt het dat, gezien de gemiddelde prijs van bosgrond van €20.000 per hectare, het Paleis Soestdijk voor een lager bedrag is verkocht dan de waarde van het terrein en het Paleis?

3. Wat is de gemiddelde prijs van een gedateerde villa met minder dan 2 procent van de grondoppervlakte? Klopt het dat dit bijna net zoveel kost als het Paleis Soestdijk?

4. Hoe is het mogelijk dat de enorme overwaarde, gezien de totale grondprijs alleen al op €1.500.000 wordt geschat, op geen enkele manier is terug te zien in de prijs?

5. Waarom kan er na zes jaar nog steeds geen inzage gegeven worden hoe de prijs tot stand is gebracht? Wanneer kan dit wel volgens u?

6. Bent u niet bang dat het vertrouwen van burgers in de politiek verder wordt geschaad door geen openheid te geven?

7. Wilt u zich aan uw informatieplicht houden door alle informatie inzake de prijs van paleis Soestdijk eindelijk prijs te geven?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.