BVNL en Kim Feenstra starten petitie voor beter monitoren zedendelinquenten

De moord op de 9-jarige Gino heeft heel Nederland geschokt. De vermoedelijke dader blijkt al eerder veroordeeld voor mishandeling en misbruik van jonge kinderen. Het is onaanvaardbaar dat veroordeelde zedendelinquenten door gebrek aan monitoring opnieuw in de fout gaan. Daarom start BVNL samen met topmodel Kim Feenstra een petitie.

Er is in Nederland onvoldoende zicht op de groep zedendelinquenten met een recidivegevaar. BVNL stelde daar maandag al Kamervragen over. Slechts een beperkt deel van de zedendelinquenten krijgt bijzondere voorwaarden opgelegd bij voorwaardelijke veroordeling, strafbeschikking, voorwaardelijk sepot, of schorsing van de voorlopige hechtenis. Voorbeelden van bijzondere voorwaarden zijn het opleggen van een gebiedsverbod, een verplichting tot behandeling door een zorginstelling, of een verbod op contact leggen met bepaalde personen. Veel potentieel gevaarlijke delinquenten lopen na verloop van tijd dus zonder toezicht weer vrij rond in de samenleving, met alle gevolgen van dien.

Levensgevaarlijk
“Het is levensgevaarlijk dat hele groepen zedendelinquenten niet onder strikt toezicht staan,” aldus Wybren van Haga, BVNL Horst aan de Maas-fractievoorzitter Imke Emons en Kim Feenstra. Zij pleiten voor het gebruik van een enkelband en zwaardere straffen. “De groep waarvan daadwerkelijk recidive is te verwachten is groter dan de groep met toezichtmaatregelen. Zo kan er sprake zijn van een zedendelict door een dader met een midden- en hoog recidiverisico wiens toezicht afloopt, of die überhaupt niet onder toezicht is gesteld. Met zwaardere straffen, het langdurig gebruik van een enkelband en het verbeteren van de politiële toezichttaak moeten we de samenleving veel beter beschermen tegen daders van dergelijke delicten. Mocht vooraf blijken dat toezichtmaatregelen niet werken, dan moeten deze delinquenten vast blijven zitten. De samenleving mag niet blootgesteld worden aan dergelijke risico’s.” Ook moet onderzocht worden of er een internationale zwarte lijst met zedendelinquenten kan komen.

De Nederlandse overheid moet zich afvragen: zijn wij er voor de daders, of voor de slachtoffers? Het kan niet zo zijn dat mensen die zulke afschuwelijke misdaden begaan, beter beschermd worden dan de mensen aan wie zij zich vergrijpen. Kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen, iedereen moet met een gerust hart de deur uit kunnen gaan. Een drama zoals wat er nu gebeurd is met Gino moeten we koste wat het kost voorkomen. De veiligheid van onze kinderen en van ons allemaal is van het allergrootste belang. Tekent u onze petitie?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.