Twee kinderhartcentra gaan dicht. BVNL stelt vragen over de gevaren voor ernstig zieke kinderen

De klap is hard aangekomen in het UMC Utrecht en het LUMC in Leiden. Gisteren werd bekend dat minister Ernst Kuipers de beide ziekenhuizen niet heeft aangewezen als een van twee centra voor kinderhartchirurgie. Rotterdam en Groningen zijn daarvoor aangewezen. Maar BVNL wil dat allevier de kinderhartcentra openblijven.

“Het is onaanvaardbaar dat minister Kuipers blijft inzetten op het uithollen van medische zorg. Hij sluit goedwerkende kinderhartcentra met als gevolg dat ernstige zieke kinderen straks verplaatst moeten worden“, aldus Wybren van Haga.

“In een welvarend land als Nederland is het geen optie dat  ernstig zieke kinderen straks niet meer acuut geholpen kunnen worden in Utrecht en Leiden en verplaatst moeten worden. Bovendien breek je kwalitatieve goede medische zorg niet af, maar moet je er als minister juist voor knokken om dat te behouden.”  

Vragen van BVNL aan de minister van zorg inzake sluiten kinderhartcentra in Utrecht en Leiden: 
1) Bent u bekend met het feit dat kinderhartcentra in Utrecht en Leiden op uw aangeven gesloten gaan worden?

2) Deelt u de mening dat een minister van zorg kwaliteit goede medische zorg niet moet afbreken, maar juist moet koesteren? Zo ja, heeft u de bereidheid om alle vier de kinderhartcentra te behouden en met een snel groeiende bevolking niet in te zetten op minder zorg, maar op behoud van zorg? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Kunt u duiden waarom uw voorganger ruim een jaar geleden koos voor UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam? Wat is de reden van koerswijziging? Graag een gedetailleerd antwoord.

4) Bent u bekend met het feit dat uw besluit grote gevolgen heeft? In het UMC met name voor de samenwerking met het Prinses Máxima Centrum dat naast hen zit. Daar worden kinderoncologische patiënten behandeld en die kampen met enige regelmaat ook met hartproblemen. In het LUMC voor pasgeboren baby’s. Leiden voert de meeste operaties bij deze doelgroep uit. 

(5) Vindt u het niet totaal onwenselijk dat ernstig zieke kinderen naar Rotterdam of Groningen verplaatst moeten worden, hetgeen ingrijpend is, ook voor de ouders en andere familieleden?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.