Minister Kuipers bestraft ziek zijn door hogere rekening voor medicijnen. BVNL stelt Kamervragen

Veel mensen moeten mogelijk (meer) gaan bijbetalen voor medicijnen die zij gebruiken. Dat komt door een wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), die zorgminister Ernst Kuipers wil doorvoeren, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit onzalige idee is een straf op ziek zijn en moet linea recta van tafel, wat BVNL betreft. Medicijnen zijn voor veel mensen een primaire levensbehoefte. Het houdt hen op de been houden en laat hen deel uit maken van de samenleving. “Als mensen hun medicijnen niet meer kunnen betalen, zitten ze straks thuis in een isolement weg te kwijnen,” aldus Wybren van Haga, die wil dat de groep chronisch zieken compleet buiten schot blijft bij de prijsopdrijvende medicijnplannen van Kuipers.

BVNL wil voorkomen dat straks zes miljoen mensen zouden moeten bijbetalen. De helft van hen gebruikt een chronisch geneesmiddel. Van Haga: “Het begrotingstekort komt niet bij hen vandaan, maar bij onverantwoorde kabinetsuitgaven, zoals de miljarden die opgaan aan Europa, klimaat, stikstof en immigratie.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.