Explosieve documentaire over uithuisgeplaatste kinderen legt wandaden in de Jeugdzorg bloot

Vandaag lanceert online platform Indepen.nl, in samenwerking met DOCSFAIR, de documentaire ‘Taken – Kinderen van de staat’, over de afgrijselijke praktijken in de Jeugdzorg. Samen met Kim Feenstra werkte Wybren van Haga mee aan deze documentaire, die een schokkend inkijkje geeft in de netwerkcorruptie en belangenverstrengeling die duizenden kinderen in Nederland in zijn greep houdt.

Kwetsbare kinderen als verdienmodel
De 1675 ‘verdwenen’ kinderen van de toeslagenaffaire zijn nog maar het topje van de ijsberg waar de ijskoude rillingen je van over de rug lopen. In Nederland worden jaarlijks vele kwetsbare kinderen opgeslokt door het inmiddels veelkoppige monster dat ons jeugdzorgsysteem is geworden. Er zijn in ons land maar liefst 46.000 uithuisgeplaatste kinderen, jaarlijks worden er ruim 19.000 bij hun ouders weggehaald. Sinds de decentralisatie van de Jeugdzorg naar de gemeenten is het percentage uithuisgeplaatste kinderen met 14 procent gestegen. Zij verblijven in jeugdzorginstellingen, gezinshuizen, of bij pleeggezinnen. Een vernietigend rapport van de Universiteit Leiden concludeerde deze week nog dat de overheid op een catastrofale manier faalt bij het uithuisplaatsen van kinderen en dat direct ingrijpen vereist is. De documentaire ‘Taken – Kinderen van de Staat’ illustreert op confronterend pijnlijke wijze hoe in Nederland gezinnen uit elkaar gerukt worden en hoe kwetsbare kinderen een verdienmodel zijn geworden.

Ontluisterende verhalen
In de documentaire gaan Kim Feenstra en Wybren van Haga op zoek naar de waarheid over de Nederlandse Jeugdzorg. Zij worden geconfronteerd met ontluisterende verhalen van geweld, misbruik en andere misstanden die schering en inslag zijn. Het complexe systeem van de Nederlandse jeugdzorg is een ondoordringbaar woud geworden, waar je nooit meer uitkomt, als je er eenmaal in zit. Kinderen en ouders krijgen te maken met een bastion van macht waar niet tegenop te boksen valt en wat jaarlijks vele levens onherstelbaar beschadigt.

BVNL pleit voor een totale sanering van de gehele jeugdzorgketen en de beerput die het systeem is geworden volledig dempen. Het is tijd dat wij gaan staan voor de belangen van onze kinderen en hun toekomst. Deze afschuwelijke praktijken mogen geen dag langer duren.

Bekijk de documentaire hier.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.