WOZ-ambtenaren willen foto’s van binnenkant woningen. BVNL stelt Kamervragen

BVNL deelt in de woede over gemeenten die foto’s eisen van de binnenkant van huizen, zodat ambtenaren de WOZ-waarde nauwkeuriger kunnen vaststellen. Deze ‘Big Brother is watching you actie’ grijpt keihard in in de privacy van mensen. BVNL wil dat minister De Jonge van Wonen korte metten maakt met het begluren van mensen thuis.

BVNL deelt de opvatting van de Vereniging Eigen Huis: het gaat gemeenten niks aan hoe badkamers, keukens en toiletten van mensen eruit zien. De behartigers van woningeigenaren stellen terecht dat je nekharen hiervan overeind gaan staan. “Als de Autoriteit Persoonsgegevens al zegt dat men de discussie nauwlettend volgt, omdat gemeenten hiermee achter de voordeur van haar inwoners gaat kijken, dan moet je subiet met dit bespioneren bij de mensen thuis stoppen”, aldus Wybren van Haga. 

Vragen van BVNL aan de minister van Wonen inzake het bespioneren van mensen thuis voor het bepalen van de WOZ-waarde:

1) Bent u bekend met de berichtgeving dat diverse gemeenten bij het vaststellen van de WOZ-waarde foto’s van de binnenkant van huizen eisen

2) Kunt u aangeven om welke gemeenten dit gaat? 

3) Deelt u de mening dat het begluren en bespioneren van mensen veel te ver gaat voor de bepaling van de WOZ-waarde? Kunt u in uw beantwoording de reactie van de Vereniging Eigen Huis en de Autoriteit Persoonsgegevens duiden?

4) Hoe staat dit begluren en bespioneren in relatie tot de privacy wetgeving? Graag een gedetailleerd antwoord. 

5) Wie kan deze foto’s nog meer zien? Graag een gedetailleerd antwoord. 

6) Hoe lang worden deze foto’s bewaard en moeten de bewoners zometeen elk jaar een foto maken? Graag een gedetailleerd antwoord. 

7) Is deze informatie volgens u significant voor de waarde bepaling? Graag een gedetailleerd antwoord. 

8) Heeft u de bereidheid om deze ‘Big Brother is watching you actie’ bij de gemeenten die hiertoe zijn overgegaan te veroordelen en af te keuren? En heeft u voorts de bereidheid gemeenten op te roepen om dit begluren en bespioneren subiet te beëindigen? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.