Beleggers willen niet meer investeren in woningbouwprojecten. De plannen van minister De Jonge om ook huren in de vrije sector aan banden te leggen resulteren in een bouwstop. Vooral in het middensegment, waar juist veel huizen nodig zijn. En zo wordt de woningcrisis nog groter.
‘Solidaire’ plannen
Een zogenaamde rechtvaardigheidsgreep in theorie, maar in de praktijk zijn het juist de mensen bij wie de woningnood het hoogst is, die de dupe zijn van De Jonges ‘solidaire’ plannen. Waar BVNL al voor waarschuwde wordt nu werkelijkheid: er worden veel minder investeringen gedaan in de woningbouw, als direct gevolg van het aangekondigde puntensysteem van De Jonge, waardoor de huurgrens gemaximeerd wordt. Beleggers trekken hun handen van de markt af door de grote onzekerheid over de nieuwe regelgeving en het feit dat de lagere huren, in combinatie met de oplopende bouwkosten en bouwvereisten en alle regelgeving, het financieel onhaalbaar maken om nog te investeren. Gevolg: er worden geen woningen meer gebouwd. En dat terwijl Nederland zit te springen om huizen.
Totale impasse
BVNL wil af van alle verregaande vereisten voor woningbouw, zoals stikstof, PFAS, CO2, verplichte warmtepompen en afsluiting van het gas. Er zijn legio oplossingen voor de woningnood, zoals woningdelen, splitsen van woningen, het benutten van vakantiewoningen, aanpassen van bestemmingsplannen zodat bestaande bouw een extra verdieping mag toevoegen, eenvoudiger transformeren van bedrijfsruimten naar woningen en stoppen met migratie. Maar door alle bureaucratie gaat er geen paal de grond meer in. Op iedere markt draait alles om vraag en aanbod. Die verhouding ligt op de woningmarkt al jaren scheef, als direct resultaat van falend overheidsbeleid. Er wordt door de corporaties veel te weinig gebouwd als gevolg van allerhande door de Staat opgelegde normen en restricties. Bovendien worden de sociale huurwoningen al jaren door diezelfde Staat vergeven aan migranten, die voorrang krijgen op de Nederlandse woningzoekende huurder, die daardoor jarenlang op een wachtlijst staat en dus uiteindelijk maar zijn heil zoekt in de vrije sector. Ondertussen beslaat die slechts eenderde van de woningmarkt, dus viert het Darwinisme daar inmiddels hoogtij. Het is survival of the fittest. Dat krijg je ervan als de overheid van de markt een arena maakt. Tel daar de aanhoudende stroom aan asielzoekers en nu het ingrijpen in de huurprijzen bij op en je hebt een totale woonimpasse.
Staatsingrijpen in de vrije markt zal de overspannen woningmarkt niet genezen, maar juist verder verzieken. Straks slaapt half Nederland op de camping, of onder een brug. Het kabinet moet stoppen met alle bemoeienis en regelgeving en de Nederlanders een dak boven het hoofd geven.