Los de wooncrisis op: migratie beperken, 1 miljoen huizen bouwen

Om het steeds groter wordende woningtekort op te lossen, moet er snel gebouwd worden en een stop komen op de ongebreidelde bevolkingsgroei en de doorgeschoten klimaatrestricties. Dan kan Nederland weer gehuisvest worden.

Migratierecord
De wooncrisis waarin Nederland verkeert is gecreĆ«erd door het kabinet. Als er 100.000 migranten per jaar binnenkomen, maar er geen huizen worden gebouwd door allerlei ridicule overheidsregels zoals stikstof, PFAS, Co2, verplichte warmtepompen en afsluiting van het gas, dan is het logisch dat er een probleem ontstaat. Ons land lijkt dit jaar zelfs het migratierecord te gaan breken: alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er per saldo 88.000 immigranten bij. Het is simpel: vraag en aanbod zijn niet op elkaar afgestemd. Maar in de plannen van minister De Jonge staat niets over hoe hij die balans weer terug gaat brengen, of wat de lange termijngevolgen zijn van de alsmaar groeiende bevolking door immigratie. Ondertussen reist hij stad en land af op leuk gekleurde kaplaarzen en praat hij over ‘beste bouwplannen’ op de ‘beste bouwlocaties’. Maar binnenkort slaapt half Nederland onder een brug.

Bak ellende
Minister De Jonge stelt statushouders gelijk aan Nederlanders die op medische gronden, door een overlijden, scheiding, of dakloosheid, een urgentieverklaring krijgen en stopt de schaarse huizen die er zijn vol met immigranten. Hij heeft geen idee of de ‘woningbouwimpuls’ ook daadwerkelijk gaat leiden tot meer huizen en smijt met gemeenschapsgeld alsof het niets is. Hij wil de vrije huursector aan banden leggen, maakt daarbij inbreuk op het eigendomsrecht, berooft ondernemers van hun pensioen en verkleint de facto het woningaanbod. Alles wat minister De Jonge aanraakt resulteert in een grote bak ellende.

AOW’ers en mensen met een uitkering moeten kunnen gaan samenwonen zonder gekort te worden. De 130.000 recreatiewoningen in Nederland moeten permanent bewoond kunnen worden. Het splitsen van huizen moet mogelijk gemaakt worden, studenten en ouderen moeten kunnen samenwonen in daarvoor geschikte woonvormen, we moeten bouwen in de hoogte. En het is tijd om die roze olifant in de kamer te benoemen: Nederland is vol. Er kan niet nog meer bij. Als we de migratie beperken en eindelijk weer gaan bouwen, dan komen we een heel eind. Dan heeft Nederland straks weer een dak boven het hoofd.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.