Van Haga: “Totaal vuurwerkverbod is een ordinaire fopspeen”

Belang van Nederland steunt ondernemers vuurwerkbranche. De vuurwerkbranche wil er met een kort geding voor zorgen dat er de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Dit zeggen de ruim 1500 vuurwerkverkopers in reactie op de beslissing van het demissionaire kabinet, dat jongstleden vrijdag voor de tweede maal op rij instemde met een landelijk vuurwerkverbod. Vorig jaar trok het kabinet 40 (!) miljoen euro uit om de vuurwerkbranche te compenseren voor misgelopen inkomsten.

“Ook dit jaar ontkomt het kabinet niet aan compenseren. Winkeliers hebben de opslagbunkers al vol liggen, alles is besteld en betaald,” aldus Van Haga, die het bizar noemt dat het kabinet tientallen miljoenen investeert in een vuurwerkverbod. “Van de 2 miljoen mensen die zich jaarlijks melden op de Spoedeisende Hulp, zijn er 385 vuurwerk gerelateerd. We weten daarbij ook dat als je daar het letsel door illegaal en onlangs verboden vuurwerk, er niet veel letsel overblijft. Het vuurwerkverbod is daarmee een regelrechte fopspeen, een hele dure, dat dan weer wel!”

Belang van Nederland baalt ervan dat op een veilige manier, met familie en vrienden wat vuurwerk afsteken is er op Oudejaarsavond niet meer bij. Weer dreigt er met de komst van een totaal vuurwerkverbod een oer-Hollandse traditie te verdwijnen. “En dat terwijl een vuurwerkverbod al jaren bestaat. Immers: vuurwerk mag alleen worden afgestoken op daarvoor aangewezen tijden. En bovendien is het afsteken van illegaal vuurwerk verboden. In plaats van tuig dat zichzelf en anderen in gevaar brengt met dit veelal zware illegale vuurwerk aan te pakken, laat dit kabinet de goeden onder de kwaden lijden. Met een algeheel verbod op legaal (sier)vuurwerk tref je vandalisten niet. Die halen hun in Nederland illegale vuurwerk in onze buurlanden, waar het gewoon in de winkelschappen ligt,” aldus Van Haga.

Eigen falen maskeren

Het kabinet doet met peperdure symboolpolitiek nu net of het oog heeft voor de signalen vanuit de zorg en de politie en misbruikt corona en de vuurwerkdiscussie om het eigen falen te maskeren. “Want waren het niet de kabinetten-Rutte die onafgebroken grootscheepse bezuinigingen hebben doorgevoerd op zowel het politieapparaat als de zorgsector? Heeft dit kabinet niet het aantal ic-bedden gehalveerd, ic-verpleegkundigen weggejaagd en zowel spoedeisende hulpafdelingen als ziekenhuizen gesloten? We hebben geen corona-, maar een zorgcrisis. Daarin verandert de ordinaire fopspeen die het vuurwerkverbod is, helemaal niks,” aldus Van Haga, die verder stelt dat de vele miljoenen die nu aan compensatie uitgegeven moeten worden beter richting zorg hadden kunnen gaan.

Van Haga dient deze week een motie in om de getroffen vuurwerkbranche te ondersteunen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.