Kamervragen over vissers die in hun voortbestaan worden bedreigd

Op zaterdag 14 augustus vaart Belang van Nederland Kamerlid Olaf Ephraim, op uitnodiging van garnalenvisser Bart Nieuwenhuizen, op het IJsselmeer mee in een nu al gedenkwaardige demonstratieve optocht van zeker 50 Waddenzee-, Noordzee- en IJsselmeerkotters. Reden: het voortbestaan van de vissers is in accuut gevaar. 

“De visserijbedrijven vrezen kopje onder te gaan doordat er steeds nieuwe natuurgebieden worden aangewezen op de Noord- en Waddenzee waar niet gevist mag worden. Dat bovenop de visgronden die opgeofferd worden aan steeds meer windparken op zee, zorgt ervoor dat de vissers worden verdreven”, aldus Ephraim, die vaststelt dat vissers enorme last hebben van doorgeslagen regelzucht van de overheid en doodmoe worden van alle controles op de visserij. 

Garnalenvisser Bart Nieuwenhuizen onderschrijft het het betoog van Ephraim. “Wij werken keihard full time op zee, houden ons aan wetten en voorschriften, maar worden behandeld als criminelen. Overheidsbeleid is compleet doorgeslagen. Het water staat menig visser aan de lippen. Dat zie je ook bij de boeren. Het lijkt wel alsof de overheid alles wat functioneert kapot wil maken. Alles wat niet functioneert krijgt steun. Het is heel treurig en voor menig visserijbedrijf dramatisch dat het deze kant opgaat. Hele gezinnen worden zo richting bijstand gejaagd.” 

Met de demonstratie hopen dat vissers dat hun roep om hulp wordt gehoord in Den Haag en Brussel.

Kamervragen van het lid Ephraim (Groep van Haga) inzake de demonstratie van 50 Waddenzee-, Noordzee- en IJsselmeerkotters op 14 augustus op de Waddenzee.

  1. Bent u bekend dat vissers van de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer accuut in hun voortbestaan worden bedreigd omdat de ruimte om te vissen te klein aan het worden is?
  2. Bent u bekend met het feit dat de vissers van hun visgronden worden verdreven, doordat er steeds nieuwe natuurgebieden worden aangewezen op de Noord- en Waddenzee waar niet gevist mag worden? Deelt u de mening dat dat bovenop de visgronden die opgeofferd worden aan steeds meer windparken op zee, ervoor zorgt dat de vissers worden verdreven? Graag een toelichting.
  3. Wat gaat u doen om de vissers, die door Coronajaar 2020 al zo zwaar zijn getroffen, te helpen? Graag een toelichting.
  4. Deelt u de mening dat vissers op een normale en gezonde manier hun bedrijf moeten kunnen runnen? Zo ja, hoe gaat u hen daarbij helpen om de regelzucht te verminderen en vissers voldoende ondernemersruimte te geven, zodat het voor hen geen einde verhaal wordt? Graag een toelichting.
  5. Hoe gaat u de vissers toekomstperspectief geven? Graag een toelichting.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.