Voorstel uitbreiding Tweede Kamer is absurd – stimulans voor ‘rolkoffer-Kamerleden’

Het voorstel om de Tweede Kamer van 150 naar 200 leden uit te breiden, is wat Wybren van Haga betreft ridicuul. BVNL wil juist een verkleining van de overheid en een efficiënter en dienstbaarder werkwijze. Met een dergelijke uitbreiding wordt het tegenovergestelde bereikt.

“In de Kamer zijn zo’n 50 tot 75 Kamerleden die zichtbaar zijn en het vuile werk opknappen. De rest van de Kamerleden zijn de zogenaamde rolkoffer-Kamerleden, die op dinsdag de Kamer binnen komen rollen en op donderdag er weer uit. Deze backbenchers stemmen braaf mee in de fractiediscipline, verder hoor en zie je ze niet”, aldus Wybren van Haga. Het voorstel van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Volt stimuleert dit soort hangmat-Kamerleden alleen maar. “Geen Kamerlid erbij dus!”

Kiesdrempel
Ook zou het volgens BVNL goed zijn om een kiesdrempel van vijf procent in te voeren, zodat er meer moeite gedaan moeten worden om überhaupt de Kamer in te komen. Van Haga: “Ik heb mijzelf op het coronadossier onderscheiden, haalde bijna 242.000 voorkeurstemmen en was daarmee goed voor vier zetels.” BVNL is van mening dat Kamerleden die achterover leunen meer verantwoordelijkheden te geven voor hun dik betaalde baan.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.