Stikstofplannen verpulverd door nieuwe berekeningen. BVNL steunt spoeddebat

De vernietigende stikstofplannen van het kabinet zijn op losse schroeven komen te staan door nog niet gepubliceerde berekeningen van het Ministerie van Financiën. De Nederlandse klimaatdoelen zorgen namelijk voor aanzienlijke ‘stikstofwinst’. BVNL zegt het nog maar eens: laat onze boeren met rust.

Stikstofwinst
De stikstofcrisis is een hoax. Het is een bestuurlijk gecreëerd probleem, bedacht door klimaatbureaucraten die ergens een klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Stikstofoxide en ammoniak zijn geen probleem voor onze natuur. Onze boeren zijn de meest efficiënte en innovatieve agrariërs ter wereld en zij hebben hun uitstoot de afgelopen jaren al enorm gereduceerd. Het stikstofprobleem bestaat niet. Maar afgezien daarvan, blijkt nu dat de bizarre reductieplannen van het kabinet in strijd zijn met hun eigen berekeningen, die laten zien dat de klimaatdoelen al voor zoveel ‘stikstofwinst’ zorgen, dat er helemaal geen ‘stikstofprobleem’ meer is en boeren dus helemaal niet zouden hoeven stoppen. Berekeningen van het Ministerie van Financiën laten zien dat als Nederland de klimaatdoelen haalt, het percentage gezonde natuur dusdanig groeit, dat er helemaal geen stikstofbeleid meer nodig is. Dus zelfs als je al gelooft in de stikstofidiotie van het kabinet, dan kun je gerust je hart ophalen: deze ‘crisis’ is volgens de berekeningen van het kabinet zelf nu helemaal geen crisis meer.

Gebakken lucht
Een spoeddebat over deze berekeningen werd gisteravond aangevraagd door Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt. BVNL steunt deze aanvraag uiteraard van harte. Wybren van Haga: “De absurde stikstofplannen moeten direct van tafel. Het is duidelijk dat ze gebaseerd zijn op gebakken lucht. Ondertussen wordt onze agrarische sector de nek omgedraaid en zijn de boeren de wanhoop nabij. De afgelopen weken hebben wij kunnen zien tot wat voor situaties dit leidt. Deze ramkoers van het kabinet moet gestopt worden.”

BVNL wil nu eindelijk de feiten op tafel: er is geen stikstofcrisis en onze boeren zijn niet de grote, boze vervuilers die het kabinet van hen probeert te maken. Het kabinet moet toegeven dat de stikstofkaart die minister Christianne van der Wal gepresenteerd heeft gebaseerd is op verkeerde berekeningen, valse aannames en doorgeslagen groene gekte. BVNL staat pal achter de boeren. Zij zijn van groot belang voor Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.