Stikstofminister Van der Wal op werkbezoek in grensgebied. BVNL steekt boeren hart onder de riem

Vandaag bezoekt minister Van der Wal van Natuur en Stikstof boeren in het grensgebied met Duitsland. Deze ondernemers vrezen voor hun toekomst door de verregaande stikstof-reductieplannen van het kabinet. En dat terwijl slechts op een steenworp afstand van hun bedrijven, in Duitsland, deze zogenaamde crisis helemaal niet bestaat. BVNL steunt deze hardwerkende ondernemers in de strijd voor hun voortbestaan.

Braafste jongetje van de klas
Ondanks de felle kritiek uit zowel de samenleving, als de politiek zelf, is het kabinet nog altijd niet voornemens om de absurde stikstofplannen te wijzigen. De coalitie blijft vasthouden aan de doelen gesteld in het Nationaal Programma Landelijk Gebied: rondom Natura 2000 gebieden moet de stikstofuitstoot met 70 procent worden gereduceerd. Gevolg van deze doelstelling is dat boeren gedwongen onteigend zullen worden. Daarmee zien zij hun levenswerk in rook opgaan voor een probleem dat geen probleem is, maar weinig anders dan een bestuurlijke hoax, gebaseerd op ongefundeerde modellen, onwetenschappelijke aannames en verkeerde berekeningen. Bovendien zijn de stikstofdoelen onhaalbaar, niet in de laatste plaats door de uitstoot van onze oosterburen, waar helemaal geen sprake is van een stikstofcrisis. Opmerkelijk, aangezien de Duitse stikstofnormen met een marge van 140 veel strenger zijn dan de Nederlandse en Duitsland zich aan dezelfde Europese richtlijnen moet houden als Nederland. Meer stikstof uitstoten kan dus wel, alleen niet als je, zoals het Nederland betaamt, het braafste jongetje van de klas wilt zijn. En onze boeren zijn de dupe van die misplaatste onderdanigheid.

Boeren zijn geen natuurverwoesters
Hoewel verschillende politieke partijen inmiddels claimen water bij de wijn te willen doen en ‘begrip’ te hebben voor de boeren, is dat slechts veel geblaat en weinig wol. Het tijdspad voor behalen van de stikstofdoelen een beetje verleggen, de uitstoot afstemmen met Duitsland, ‘bemiddelaars’ aanstellen, het zijn allemaal zachte heelmeesters, die de stinkende wond die het stikstofbeleid is geenszins genezen. Het stikstofprobleem bestaat niet. De feiten liegen er niet om: de modellen en de berekeningen kloppen niet. En de feiten zijn het enige dat er toe zou moeten doen. BVNL wil dan ook dat de stikstofplannen in zijn geheel van tafel gaan. Er hoeft niet één boer te stoppen met zijn bedrijf. Niet vrijwillig, niet gedwongen. Omdat het niet nodig is. De boeren zijn niet de grote boze natuurverwoesters die het kabinet van hen probeert te maken. De Nederlandse agrarische industrie is de meest duurzame, innovatieve en efficiënte van de wereld. Deze moeten wij koesteren en cultiveren, in plaats van decimeren. BVNL staat pal achter de boeren. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.