Wybren van Haga doet oproep na incident bij zijn huis: “Kom tot wederzijds respect in de Kamer.”

Wybren van Haga heeft tijdens het stikstofdebat opgeroepen tot meer wederzijds respect tussen parlementariërs. Hij deed dit nadat een nog onbekende man onder luid geschreeuw aan het begin van de middag een poging heeft ondernomen om zijn huis binnen te dringen.

“Bedreigingen die ik al vaker heb gehad, komen zo wel heel erg dichtbij. Daar heeft mijn gezin last van”, aldus Van Haga. Op het moment van de inval waren een aantal bouwvakkers aanwezig in zijn woning, die de man tegenhielden en konden overdragen aan de politie.

Eerder op dag maakte Van Haga al een punt van orde toen GroenLinks-leider Jesse Klaver bij een interruptie op Caroline van der Plas zei dat de BBB-voorvrouw ‘vergif’ is. Vervolgens kwam hij met de verwijzing naar hondenfluitjes, een directe verwijzing naar rechts-extremisme. (1)

Van Haga: “Levensgevaarlijk en ongelooflijk slecht om dat in de Tweede Kamer te doen. Zeker omdat in omgekeerde gevallen het huis te klein is en er keiharde ingrepen worden gedaan om Kamerleden de mond te snoeren. Het gemak waarmee Kamervoorzitter Vera Bergkamp dit voorval direct in de doofpot wilde stoppen verbaast hem.

Dog whistling is het gebruiken van taal met een dubbele betekenis. Wat een normale of nietszeggende uitspraak is voor de gewone mens, heeft voor een specifieke groep extra lading. Wanneer iemand dezer techniek toepast, heeft diegene namelijk zelf al besloten dat de verborgen boodschap te extreem is om voor een algemeen publiek uit te spreken. “Schandalig dat een hardwerkend Kamerlid zoals Van der Plas willens en wetens zo wordt besmuikt!”

In de wandelgangen van de plenaire zaal hebben Van Haga, Klaver en Van der Plas inmiddels met elkaar gesproken en afgesproken om beter te letten op wat er gezegd wordt tijdens debatten.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.