Kabinet wil veestapel drastisch inkrimpen – BVNL staat pal voor de boeren

Om de stikstofuitstoot terug te dringen, moet de Nederlandse veestapel met 30 procent worden verminderd. Het kabinet is op klimaatramkoers en alles moet daarvoor wijken. Letterlijk, want als het aan de coalitie ligt worden de boeren, samen met hun koeien, met pek en veren van hun erf gejaagd.

Vrijwillig is niet vrijblijvend
Het stond niet met zoveel woorden in het regeerakkoord, maar het is overduidelijk: als het aan het kabinet ligt hebben we in Nederland straks geen boeren meer. De plannen voor het beteugelen van de zogenaamde ‘stikstofcrisis’ vereisen dat onze veestapel over tien jaar drastisch kleiner is. Dat staat in openbaar gemaakte ambtelijke stukken. Hoe dat gerealiseerd gaat worden is simpel: de boerderijen worden opgekocht. Daarvoor is zes miljard uitgetrokken. Maar wil je als boer je levenswerk en je passie helemaal niet verpatsen, dan heb je pech. ‘Vrijwilligheid betekent niet langer vrijblijvendheid’, aldus minister Christianne van der Wal. Kortom: beste boeren, donder op.

Absurde klimaathysterie
Volgens het kabinet zal het inkrimpen van de veestapel een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarmee aanzienlijk helpen bij het halen van de klimaatdoelen voor 2030. BVNL blijft zich verbazen over de absurditeit van de klimaathysterie en wijst er nogmaals op dat de doelstellingen volstrekt onrealistisch en dus onhaalbaar zijn. Er is geen stikstofcrisis, er is een bestuurscrisis en de mooie agrarische sector in ons land is daar de dupe van. De boeren worden door het kabinet weggezet als de grote boze klimaatverwoesters, terwijl zij van wezenlijk belang zijn voor onze voedselproductie en onze economie. Verdwijnen de boeren, dan verdwijnt een waardevolle sector in Nederland. Een sector die niet alleen van productionele en culturele waarde is, maar bovendien ook werk verschaft aan veel meer mensen dan alleen de boeren zelf. Maar in naam van het klimaat is blijkbaar alles geoorloofd.

BVNL staat pal voor de boeren en vindt het schandalig dat deze hardwerkende ondernemers ten behoeve van de doorgeslagen klimaatagenda ordinair worden weggepest. Nederland is van oudsher een agrarisch land, niet de wilde woestenij vol ‘oernatuur’ waar het kabinet naar ‘terug’ wil. Onze boeren willen geen klimaatsmeergeld, onze boeren willen gewoon boeren. En terecht. Zij zijn van onschatbare waarde voor ons land. BVNL wil hen dus ook voor geen goud kwijt.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.