Eerste reactie BVNL op rapport Remkes: een ramp voor boeren

BVNL is niet verrast over het stikstofrapport van Johan Remkes. “Deze VVD-coryfee pleegt een keiharde aanslag op onze boerensector. Honderden boerenbedrijven worden de nek omgedraaid voor een probleem dat alleen op papier bestaat. Remkes houdt vast aan een halvering van stikstof in 2030. Een ramp voor hardwerkende boeren”, aldus Wybren Van Haga.

BVNL wil dat de stikstofdoelen belanden waar ze horen: in de prullenbak. Van Haga, zelf ingenieur, stelt dat stikstof geen enkel probleem is. “In plaats van heide krijg je dan berkenbossen en dat is helemaal niet erg.” 

Nog steeds geen perspectief 
BVNL neemt het Remkes kwalijk dat hij fungeert als buikspreekpop van het kabinet. “Als je boodschap is dat 500 tot 600 veehouderijen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar moeten stoppen, dan heb je niets begrepen van het boerenverdriet. In de praktijk is dit gewoon gedwongen uitkoop. BVNL vindt dat het beloofde perspectief volledig achterwege is gebleven. De partij staat pal achter de boeren. Van Haga: “Remkes had het over het eerlijke verhaal. Dat is dus niks anders dan dat boeren moeten wijken om ongebreidelde bevolkingsgroei te faciliteren. Het eerlijke verhaal is ook dat het stikstofbeleid niet op feiten berust. Daarom is extra onderzoek hard nodig en moet er ingezet worden op technologische ontwikkelingen, in plaats van het nemen van deze rigoureuze maatregelen.”

BVNL is benieuwd of zogenaamd stikstof-kritische partijen, zoals het CDA, de stekker uit het kabinet zullen trekken. Zo niet, dan kunnen is het zaak deze ramkoers bij de Provinciale Statenverkiezingen een halt toe te roepen. Van Haga: “Ga stemmen en zorg dat de stikstofpartijen hun zin niet krijgen.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.