Bescherm landbouwgrond: boerenland moet op lijst cultureel erfgoed

Overheid heeft de plicht cultureel erfgoed te beschermen voor toekomstige generaties

Wybren van Haga heeft het boerenland bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland aangemeld als cultureel erfgoed dat moet worden beschermd en voor volgende generaties behouden moet blijven. 

“Het krankzinnige stikstofbeleid, waarbij de veestapel drastisch moet worden ingeperkt en boerengezinnen van hun land worden gejaagd, maakt dat BVNL iedere gelegenheid aangrijpt om boerenbedrijven te beschermen”, aldus Van Haga, die stelt dat het boerenland niet alleen zorgt voor onze onafhankelijkheid in voedselvoorziening en cruciaal is voor onze economie, maar ook onlosmakelijk verbonden is met de identiteit van Nederland. “Het oer-Hollandse landschap hoort daarbij: boeren, koeien, klompen, bloemen en kaas. De overheid is verplicht om dat erfgoed te behouden.”

De boeren Nynke Koopmans (Fryslân), Helfriech Tiemens en Arjen Schuiling (Drenthe) steunen de actie van BVNL van harte. “Wij leggen hart en ziel in onze bedrijven teneinde een goed eindproduct te verzorgen. We behoren al generaties lang tot de beste boeren ter wereld. In plaats dat Nederland trots dit erfgoed, worden we in ons voortbestaan bedreigd.”

Gebroeders Oplaat
Ook oud-VVD-coryfee Gert-Jan Oplaat (vicepresident van Avec, de Europese brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen en kipverwerkers) en zijn broer Bart-Jan Oplaat (boer en voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders) spreken hun steun uit voor het beschermen van landbouwgronden door deze op de lijst cultureel erfgoed te plaatsen. “Dit onzalige beleid van dit rariteitenkabinet zorgt er niet alleen voor dat er geen boer meer overblijft, het gooit ook de bouw van broodnodige woningen in het slot.” Zij hopen dat er woensdag bij het boerenprotest op de Veluwe ook veel burgers komen. 

Steun Statenleden 
Ook de fractievoorzitters van de vier zittende BVNL-Statenfracties in Fryslân, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant tekenen mee in het verzoek om boerenland op tot cultureel erfgoed te verklaren. “Het stikstofbeleid is de doodsteek voor de boeren in onze provincie”, aldus de Statenleden Wijmenga-Kooistra, Pestman, De Kok en De Bie.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.