BVNL pleit voor QR-vrije Sinterklaasintocht

Komend weekend is de intocht van Sinterklaas, maar per gemeente verschilt het hoe de intocht wordt gehouden. Dat heeft alles te maken met de blinde paniek rondom coronabesmettingen. Op sommige plekken is de goedheiligman zelfs helemaal niet welkom. In verschillende gemeenten, zoals Den Haag, moeten bezoekers van de intocht een coronapas tonen. Utrecht kiest daar niet voor. Die stad ziet de intocht als een doorstroomevenement. In de buitenlucht kan het volgens de gemeente op een relatief veilige manier plaatsvinden.

“Natuurlijk heeft Utrecht helemaal gelijk. De Sinterklaasintocht is een doorstroom evenement in de open lucht, die veilig kan plaatsvinden zonder QR-waanzin”, aldus Van Haga, die het bijzonder triest vindt dat kinderen met (groot)ouders die niet gevaccineerd zijn, in tal van plaatsen geen toegang krijgen tot het kinderfeest. “Vanwege deze onnodige QR-stress valt voor veel kinderen de aankomst van de Sint in duigen. Totaal onnodig. Zeker als je je bedenkt dat de landelijke overheid op dit evenement noch een verbod heeft afgekondigd, noch een QR-code-plicht heeft opgelegd. Ik roep minister Grapperhaus op om alle burgemeesters van het land te vragen om de QR-code-eis bij de intocht met onmiddellijke ingang te laten varen, zodat alle kinderen van ons land toegang hebben tot dit prachtige traditionele kinderfeest.” 

Vragen van het lid Van Haga aan minister van Justitie en Veiligheid 

1) Bent bekend met het bericht ‘Maatregelen Sinterklaasintocht verschillen per gemeente, vervelend en ook raar’? (1)

2) Bent u bekend met het feit dat er veel onrust is ontstaan over het gegeven dat gemeenten verschillend beleid maken over de intocht van Sinterklaas, waardoor het in sommige gemeenten QR-code-vrij is, in andere gemeenten juist met QR-code en er in weer andere gemeenten, vanwege QR-stress, helemaal geen Sinterklaasintocht is? 

3) Deelt u de mening dat de intocht van Sinterklaas voor ieder kind toegankelijk moet zijn, ongeacht het feit of mama’s, papa’s, oma’s en opa’s wel of niet zijn gevaccineerd? 

4) Deelt u de mening dat de Sinterklaasintocht een doorstroom evenement is in de open lucht, die veilig kan plaatsvinden zonder QR-waanzin? 

5) Kunt u duiden waarom u ervoor gekozen heeft om de Sinterklaasintocht noch te verbieden, noch te onderwerpen aan een QR-code-verplichting en hiermee gezorgd heeft voor onrust in het land door het aan gemeenten zelf te laten? 

6) Heeft u de bereidheid om gemeenten op te roepen om voor de Sinterklaasintocht de QR-code-verplichting te laten varen, zodat alle kinderen toegang hebben tot dit prachtige traditionele kinderfeest? Graag subiet actie en beantwoording van deze schriftelijke vragen 

(1) https://wnl.tv/2021/11/09/maatregelen-sinterklaasintocht-verschillen-per-gemeente-vervelend-en-ook-raar/

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.