Statenlid Robert Pestman roept werkgevers en werknemers op tot publieksvriendelijke staking op verkiezingsdag

Wel het OV laten rijden maar op 15 maart geen kaartjes verkopen: met dit idee roept Statenlid Robert Pestman werkgevers en werknemers op tot publieksvriendelijke stakingen. Pestman wil voorkomen dat kwetsbare mensen geen gebruik kunnen maken van hun stemrecht.

Volgende week woensdag staan zowel de verkiezingen voor de Provinciale Staten, de waterschappen als een staking in het openbaar vervoer gepland. Die combinatie baart Statenlid Robert Pestman van BVNL zorgen. “Voor onze democratie is het gezond als zoveel mogelijk mensen kunnen stemmen.”

Vooral visueel gehandicapte mensen dreigen te worden benadeeld. Dat komt omdat de audioapparatuur en de braille-mal maar op een handjevol stemkantoren ligt. “Deze mensen moeten daardoor veel verder reizen en iedereen vreest dat er nu onnodig veel mensen thuisblijven”, aldus Pestman.

Medewerking werkgevers is nodig
Publieksvriendelijke acties zijn in het OV eerder voorgekomen, maar zijn de laatste jaren niet meer populair. Dat komt door een rechtszaak van een aantal jaar geleden, waarbij de stakers hun werkgever een deel van hun salaris moesten terugbetalen.

Dat vraagt dus om medewerking van de OV-bedrijven, die zullen moeten toezeggen geen gang naar de rechter te maken. Pestman: “Maar omdat het in het belang van de democratie is, neem ik aan dat de werkgevers de redelijkheid van mijn voorstel inzien.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.