BVNL Groningen presenteert kandidaten voor Provinciale Statenverkiezingen

Op donderdag 9 februari presenteerde BVNL Groningen lijsttrekker Robert Pestman de kandidaten en de hoofdpunten voor de Provinciale Statenverkiezingen. De presentatie vond plaats in Hotel Faber in Hoogezand. Pestman trapte de avond zelf af, waarna de kandidaten zichzelf voorstelden. “Een avond vol energie, in het Belang van Groningen”, aldus Pestman.

Vrijheid moet beschermd worden
Pestman reflecteerde op zijn afgelopen vier jaar als Statenlid en hoe hij bij BVNL terechtkwam. Hierna kwamen twee jonge kandidaten, Danilo Oetomo en Tim ten Have aan het woord. “Onze vrijheid is een groot goed, dat moeten we beschermen. Maar wij zien dat die vrijheid langzaam van ons wordt afgenomen”, zegt Ten Have. Een andere kandidaat is Ina Possel uit Winschoten. Zij staat op plek 5 voor BVNL in Groningen. “Ik wil graag dat mijn kinderen in vrijheid kunnen opgroeien. Met BVNL hoop ik dit te bereiken”, zegt ze. De lijstduwers voor BVNL Groningen zijn Henny Klooster en Sonny Wich. Klooster: “Wat er met onze boeren gebeurt, is schandalig. Net zoals dat we tonnen betalen aan energie.”

Stikstofdiscussie in de prullenbak
Een belangrijk thema in het Groningse verkiezingsprogramma is stikstof. “Wat mij betreft kunnen we de stikstofdiscussie naar de prullenbak verwijzen”, zegt Pestman. Wat BVNL betreft gaat het Groningse landschap weer terug moet naar hoe het altijd was. Zonnepanelen op daken zijn prima, evenals een kleine molen bij de boerderij, en innovatie moet ondersteund worden, maar voor zonne-akkers en weilanden vol windturbines is in Groningen geen plaats. Een ander belangrijk vraagstuk zijn natuurlijk de gasvelden. BVNL is vóór gaswinning uit eigen bodem, maar wel onder een aantal voorwaarden:

  • Gaswinning voor eigen gebruik in Nederland;
  • Oprichten van een gasfonds (naast het NPG);
  • Alle schade en versterking onmiddellijk oplossen en vergoeden;
  • Barmhartigheidsclausule in bestuursovereenkomst, geen bezwaren meer maar toekennen;
  • IMG en NCG bedrijfsmatig aansturen en niet ambtelijk;
  • Alleen gaswinning na een referendum. Groningers zelf in the lead.

Lees hier het hele verkiezingsprogramma van BVNL Groningen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.