‘Pechstudenten’ vallen tussen wal en schip – BVNL wil ruime compensatie

Een halve ton schuld, daar moet je als student wel heel veel biertjes voor op de pof gedronken hebben in de lokale kroeg. Niets is minder waar. Veel  studenten komen tegenwoordig met zoveel schuld van school, omdat het kabinet de basisbeurs heeft afgeschaft. Die beurs komt nu weer terug, maar een hele generatie studenten moet leven met een financieel Zwaard van Damocles boven het hoofd. Zo kun je niet beginnen aan je toekomst, vindt BVNL.

Jammer, maar helaas
Daar denkt het kabinet helaas anders over. Gevalletje jammer, maar helaas, voor de studenten die verstoken werden van de basisbeurs en zich daardoor noodgedwongen diep in de schulden moesten steken om hun studie te betalen. Tenslotte is studeren tegenwoordig duur en niet iedereen heeft ouders die daaraan kunnen bijdragen, of de mogelijkheid om naast de studie ook nog een toereikend inkomen te verdienen. Een bijbaantje in een restaurant of als fietskoerier voor een maaltijdservice is nou eenmaal geen vetpot, dus knappe jongen die zijn Master haalt terwijl-ie daarnaast fulltime de studentenstad van sushi en pizza voorziet.

Voor 1000 euro koop je niks
In het regeerakkoord is 1 miljard euro uitgetrokken voor compensatie aan studenten. Dat komt neer op 1000 tot 2000 euro per student. Nogal schamel, als je 50.000 euro schuld hebt. En het is niet alleen die schuld zelf die zwaar op de studentenschouder drukt, maar vooral de consequenties daarvan, die hen later parten spelen. Een huis kopen, sowieso al bijna onbegonnen werk voor starters, wordt aanzienlijk bemoeilijkt als de bank ziet dat je een flinke rekening bij de DUO hebt openstaan. Ondanks het feit dat je niet BKR-geregistreerd wordt bij een studieschuld, zijn er weinig hypotheekverstrekkers happig op het geven van een lening aan jonge mensen die een aanzienlijk deel van hun salaris iedere maand op de rekening van een andere schuldeiser moeten storten. Dus daar zit je dan, met je diploma en je schuld, op de bank bij pa en ma. Want voor die 1000 euro van het kabinet koop je, letterlijk en figuurlijk, niks.

Blunderend kabinet
BVNL wil dat de studenten die vanaf 2015 gedupeerd zijn veel ruimhartiger gecompenseerd worden. Deze jongvolwassenen zijn de mensen die zo meteen onze economie en maatschappij draaiende moeten houden. Maar hoe moeten zij dat doen, als ze al 1-0 achterstaan voor ze goed en wel aan hun economisch en maatschappelijk leven zijn begonnen? Dit is het zoveelste voorbeeld van een blunderend kabinet dat de gevolgen van haar fouten afschuift op de benadeelde burger, die het vervolgens zelf maar op moet lossen. BVNL wil investeren in de toekomst, en studenten zijn ons toekomstig kapitaal. Het kabinet zou er goed aan doen zelf de schoolbanken weer in te gaan en een opleiding toekomstbestendige bestuurskunde te volgen. Wij hebben begrepen dat er een organisatie is waar de bewindspersonen daarvoor heel goed een persoonlijke  lening kunnen afsluiten.  

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.