Het zou echt niet gebeuren, maar vandaag besloot het demissionaire kabinet toch om opnieuw de basisscholen te sluiten. De kerstvakantie wordt vervroegd ingezet. Hierdoor lopen heel veel kinderen opnieuw school mis en zien werkende ouders zich wederom gesteld voor een opvangprobleem. Waanzin, volgens BVNL.
De zoveelste verbroken belofte
De scholen zouden niet meer sluiten: het is de zoveelste belofte die niet wordt waargemaakt. De afgelopen twee jaar zijn kinderen meermaals de dupe geworden van het coronabeleid. Inmiddels is aangetoond dat de opgelopen leerachterstanden na bijna twee jaar van lockdowns en quarantaines aanzienlijk zijn, om over de sociaal-emotionele en economische schade als gevolg van ouders die niet meer kunnen werken nog maar te zwijgen. Desondanks wordt dezelfde, zware maatregel nu opnieuw ingezet. Zogenaamd om jonge kinderen zoveel mogelijk in hun eigen ‘bubbel’ te houden, en de besmettingen te verminderen.
Kind van de coronarekening
Schijnveiligheid, aldus Wybren van Haga. “De rest van het land blijft – gelukkig, dat wel – open, gevaccineerde mensen wanen zich veilig en kunnen elkaar naar hartelust besmetten en zo meteen zitten we massaal aan het kerstdiner. Wat heeft een week minder school dus voor zin? Helemaal niks.” Het enige dat hiermee bereikt wordt is dat kinderen opnieuw kind van de coronarekening worden en ouders zich in onmogelijke bochten moeten wringen om het allemaal te kunnen bolwerken. De schade die dit oplevert voor heel veel mensen is enorm en draagt in niets bij aan de oplossing van het werkelijke probleem: de zorgcrisis.
Daar wordt ondertussen namelijk nog steeds niets aan gedaan. Van Haga: “Waarom wordt er nog altijd niet opgeschaald in de zorg? De focus moet liggen op het beschermen van de zwakkeren in de samenleving. Het sluiten van de scholen heeft daar niets mee te maken.”