Statement Wybren van Haga over de Russische inval in Oekraïne

Na weken van dreiging is Rusland vannacht dan toch Oekraïne binnengevallen. BVNL veroordeelt de aanval van Poetin en zijn regering, maar roept op tot Nederlandse neutraliteit. Wybren van Haga gaf vandaag een statement over de situatie.

Wybren van Haga: “De situatie in Oekraïne is vreselijk. BVNL veroordeelt de Russische inval. Oekraïne is een soevereine staat en we hebben de moties voor het respecteren daarvan altijd gesteund. Maar dit is een oorlog die tussen Oekraïne en Rusland plaatsvindt. Oekraïne is geen lid van de NAVO, geen lid van de EU. Het land ligt 3000 kilometer verderop, dus wat ons betreft is dit een vergelijkbare situatie als Mali, Aghanistan en Irak. Wat ons betreft blijft Nederland neutraal.

Al eerder pleitte BVNL voor ‘no boots on the ground’. Wij willen geen Nederlandse militairen naar Oekraïne sturen, om hen op te offeren in een strijd die niet de onze is. Wij willen de levens van ons zonen en dochters niet in de waagschaal stellen, met het risico dat zij thuiskomen in een bodybag. Ook het afkondigen van sancties voor Rusland is wat BVNL betreft niet wenselijk. Sancties tegen Rusland treffen het Russische volk, niet zozeer de Russische regering. En sancties tegen Rusland treffen het Nederlandse bedrijfsleven. Dat willen we niet, want die schade zal ongekend groot zijn voor onze eigen burgers en onze eigen economie.

BVNL wil zoeken naar een diplomatieke oplossing, voor zover dat mogelijk is. Kan daar geen sprake meer van zijn, dan is dit, hoe tragisch en zorgwekkend ook, nou eenmaal een oorlog tussen twee landen. Niet een oorlog met en/of tegen Nederland. Laten we hier dan ook ver weg van blijven. Iedereen is op dit moment staatsmannetje aan het spelen en buitelt over elkaar heen om de situatie te veroordelen en over te gaan tot harde acties. BVNL vreest dat dit alleen maar zal leiden tot verdere escalatie en uiteindelijk tot een wijdverspreide oorlog. En dat wil echt helemaal niemand.

BVNL stelt daarom: Nederland moet neutraal blijven, no boots on the ground, geen militairen naar Oekraïne, geen sancties. In het belang van Nederland. In het belang van iedereen.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.