Tijdens zijn bezoek aan Oekraïne sprak premier Rutte opnieuw over de oorlog met Rusland als ‘de onze’. “We gaan deze oorlog winnen” waren zijn woorden. BVNL wil weten waarom de premier dit soort oorlogsretoriek blijft bezigen en stelt Kamervragen.
Goed verdienen voor de wapenproducenten
“Waar de premier vorige maand, zonder overleg met de Tweede Kamer, heeft verklaard dat de oorlog in de Oekraïne ‘de onze’ is en daarmee de facto een oorlogsverklaring aan Rusland aankondigde, spreekt Rutte op bezoek in Oekraïne over ‘we gaan deze over oorlog winnen’. Geen woord over de inzet op vredesonderhandelingen richting Rusland”, aldus Van Haga, die stelt dat al die zogenaamd ferme taal en wapenleveranties de vrede geen millimeter dichterbij brengen. “Sterker: de wapenproducenten verdienen heel veel geld aan dit beleid.”
Gevaarlijke ontwikkeling
BVNL vindt deze oorlog verschrikkelijk voor de Oekraïense bevolking, die zwaar gebukt gaat onder de Russische aanval. “Maar iedere oorlog eindigt met vredesonderhandelingen. Het is dan ook ronduit zorgelijk dat daar helemaal niet meer over gesproken wordt. De Duitse bondskanselier, de Italiaanse premier, de Franse president, de Britse leider en nu dus ook onze premier waren de afgelopen tijd in Kiev. Maar in plaats van doorvliegen naar Moskou om Poetin tot vredesonderhandelingen te bewegen, houden ze het allemaal bij oorlogsretoriek, hetgeen ons juist alleen maar verder richting een oorlog manoeuvreert. Een buitengewoon gevaarlijke ontwikkeling.” BVNL wil weten wanneer Rutte voor het laatst diplomatieke pogingen tot vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne heeft ondernomen.
Vragen van Wybren van Haga aan de minister-president, inzake zijn bezoek aan de Oekraïne:
1) Bent u bekend met de berichtgeving van Nieuwsuur inzake uw bezoek aan president Zelensky van de Oekraïne.?
2) Waarom spreekt u bij herhaling over ‘onze oorlog’ en ‘we gaan deze oorlog winnen’, waarmee u de facto de oorlog verklaart aan Rusland? Graag in uw beantwoording wanneer het parlement u daarvoor gemachtigd heeft.
3) Deelt u de mening dat ferme oorlogsretoriek en wapenleveranties de vrede niet dichterbij brengt?
4) Deelt u de mening dat wapenleveranciers ontzettend veel geld aan deze oorlog en het daarbij behorende leed verdienen?
5) Wat is uw inzet om Rusland tot vredesonderhandelingen met de Oekraïne te bewegen?
6) Wanneer zijn de laatste diplomatieke contacten met Rusland geweest inzake de inzet op vredesonderhandelingen met de Oekraïne? Wat is uw inzet binnen de EU, de VN en de NAVO hierbij? Graag een gedetailleerd antwoord.