De Oekraïnepsychose begint gevaarlijke vormen aan te nemen

Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over Oekraïne. BVNL betreurt deze afschuwelijke oorlog ten zeerste en leeft mee met de slachtoffers. Maar het Nederlandse kabinet vaart een gevaarlijke koers. Een koers waar nog nooit iemand een oorlog mee gewonnen heeft.

Wraak en vergelding
Het kabinet lijkt verblindt door wraak en vergelding. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van BVNL dat het opleggen van sancties en het leveren van wapens alleen maar averechts zal werken en zal leiden tot immense schade voor burgers in zowel Oekraïne, Rusland als Nederland, is de EU op ramkoers, met Nederland in de voorhoede. Waren we net van de corona-uitsluiting af, inmiddels zijn we naadloos overgegaan op het uitsluiten van iedereen die ook maar iets te maken heeft met Rusland. Van Haga: “Het boycotten van alles wat Russisch is, neemt wanstaltige vormen aan. Een concert met Russische componisten wordt gecanceld. Een Russische dirigent wordt ontslagen. Wandelaars uit Rusland en Belarus zijn niet welkom bij de Nijmeegse avondvierdaagse, Russische winkeliers worden bedreigd en bewindslieden steunen openlijk de uitsluiting van individuele Russische sporters en cultuurbeoefenaars. Hoe verhoudt zich dat tot onze aangenomen motie om het Russische volk niet te schaden?” BVNL verzoekt de regering zich actief in te zetten tegen discriminatie en uitsluiting van Russen en Wit-Russen.

Aan vooravond van een crisis
Van de coronapsychose zijn we de Oekraïnepsychose ingerold. Eerder werd een motie van BVNL om de nevenschade van sancties in kaart te brengen aangenomen, maar tot op heden hebben we daar nog niets van gezien. Inmiddels waarschuwen economen voor een op handen zijnde recessie en zien we daar inderdaad de zorgwekkende voortekenen al van. Met dank aan tien jaar wanbeleid op verschillende fronten, staan we nu aan de vooravond van een veelomvattende crisis. Deze vreselijke oorlog zal ons over het randje duwen. Europese parlementariërs, evenals de VS en Groot-Brittannië, vragen om een boycot van Russisch gas. BVNL verzoekt het kabinet met klem om het hoofd koel te houden. Zonder betaalbaar Russisch gas stort onze toch al zeer wankele economie in. BVNL wil de toezegging dat Nederland in deze boycot niet mee zal gaan en verzoekt de regering de nevenschade van de sancties tegen Rusland aan de Nederlandse economie en de Nederlandse huishoudens binnen een maand in kaart te brengen. Bovendien willen wij dat verschillende scenario’s om de energie-afhankelijkheid van het buitenland te verminderen, zoals het heropenen van kolencentrales en het verhogen van de productie uit het Groninger gasveld, worden onderzocht.

Inzetten op de-escaleren en aansturen op vrede, blijft het standpunt van BVNL. Diplomatieke acties zijn prima, economische sancties niet, want die treffen primair het Russische volk. Het leveren van wapens is helemaal uit den boze. Wapens hebben nog nooit gezorgd voor het bedaren van de gemoederen, dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit effect nu wel wordt bereikt.

En een Nederlandse premier die naast de Oekraïense vlag oorlogstaal uitslaat en de besmette oorlogskreet ‘Slava Oekraïni’ uitroept, is al helemaal niet in het Belang Van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.