Nederland trekt te grote broek aan in Oekraïneconflict

De dreiging van een militair conflict in de Oekraïne wordt steeds groter. Volgens minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken moet er een ‘heel fors pakket’ aan sancties klaarliggen voor als Rusland tot agressie overgaat. BVNL vindt dat het kabinet haar neus in zaken steekt waar die niet hoort.

“Wij zouden ons hier niet zo mee moeten bemoeien,” aldus Olaf Ephraim, die vindt dat Nederland veel te klein is voor zaken van dergelijke magnitude. Er wordt door premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra weliswaar dapper gesproken over ‘intensiveren’ in de Oekraïne, maar het is BVNL niet geheel duidelijk wat dit dan betekent. En – vooral – waarom Nederland betrokken zou moeten zijn bij dit intensiveren. Ephraim: “Ik heb diep respect voor de verbale overtuigingskracht van onze premier en ook voor de spierkracht van de minister, maar ik weet niet of Poetin deze gevoelens van ontzag met mij deelt.” De vraag is namelijk vooral: is Nederland toegerust om zich te mengen in een oorlog in onze oostelijke achtertuin? Het antwoord daarop laat zich niet moeilijk raden: wat BVNL betreft zeer zeker niet.

Geen waardevolle mensenlevens inzetten

De Nederlandse krijgsmacht is bij lange na niet paraat voor een militair conflict van deze orde. Met de nieuwe minister van Defensie, die ironisch genoeg het verschil tussen een sergeant en een majoor niet weet, lijkt het niet waarschijnlijk dat we ons mannetje (of ons vrouwtje natuurlijk, want wat diversiteit betreft zijn we dan weer tot op de tanden toe bewapend) kunnen staan in de strijd tegen het bombastische geschut van Poetin. Te verwachten is dan ook dat onze militairen, letterlijk, de klappen zullen moeten gaan opvangen, als Nederland zich actief in deze strijd gaat mengen. BVNL is van mening dat we geen waardevolle mensen(levens) moeten inzetten in een conflict dat onze invloed en inmenging simpelweg ver te boven gaat. Niet omdat onze krijgsmacht geen respect verdient, in tegenstelling zelfs. Maar grootheidswaanzin is tenslotte geen mooie eigenschap. Daar win je de oorlog in het geheel niet mee.

Krachtpatser Poetin

Nederland moet zich niet stoerder voordoen dan het is, vindt BVNL. Daarmee ontkennen wij de ernst van de situatie zeker niet. Maar de meest strategische zet is soms ook simpelweg je plek te kennen. Dit zijn andermans zaken, niet de onze. En schermen met andere sancties dan militaire, heeft bij een krachtpatser als Poetin überhaupt geen zin. Rusland zal niet onder de indruk zijn van economische dreigementen, dus dan blijft er weinig anders over dan het leger inzetten. Nederland zou er dientengevolge goed aan doen nog eens drie keer na te denken, alvorens onze troepen die richting op te mobiliseren. Tenslotte zouden we onszelf daarmee weleens fataal in eigen voet kunnen schieten.

Olaf Ephraim heeft een debat aangevraagd over de Nederlandse rol in het Oekraïneconflict. Deze aanvraag is toegekend. Het debat zal 3 februari plaatsvinden.   

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.