Motie Ephraim uitgevoerd: geen Nederlandse militairen naar de Oekraïne

Minister van Defensie, Kajsa Ollongren, heeft besloten dat Nederland geen militairen naar de Oekraïne gaat sturen om gevechtshandelingen uit te voeren. BVNL is blij. Eerder diende Olaf Ephraim hiervoor al een motie in. BVNL wil ‘no boots on the ground’.

Te veel gevallen soldaten
De spanningen in de Oekraïne lopen steeds verder op. Een inval van Rusland zou aanstaande zijn, volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten. Onlangs sprak minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, over een ‘fors pakket aan sancties’ voor Rusland, als Poetin besluit tot militaire actie over te gaan. BVNL verzet zich vanaf dag één tegen de inmenging van Nederland in dit conflict. Olaf Ephraim maakte zich in het debat hierover sterk voor het beschermen van waardevolle Nederlandse levens. In het verleden zijn al te veel soldaten van onze krijgsmacht gevallen in internationale conflicten. Een herhaling van dergelijke drama’s is volstrekt onwenselijk. Temeer daar wij onze neus helemaal niet moeten steken in zaken waar wij niets mee te maken hebben.

Kind in een bodybag
“Elke politicus in de Tweede Kamer zou zich persoonlijk moeten afvragen: zou het langlopende grensconflict tussen Oekraïne en Rusland het leven van mijn zoon of dochter waard zijn? Zou ik het geoorloofd vinden dat mijn kind daarvoor thuiskomt in een bodybag?” Wat BVNL betreft is het antwoord op die vraag volmondig: nee. Dit is niet onze zaak, dus laten we ons dan ook niet gedragen alsof we er iets over te zeggen hebben. Daarnaast: denkt minister Hoekstra nou echt dat een krachtpatser als Poetin onder de indruk is van wat Nederlandse spierballentaal? De Russische leider is zich terdege bewust van zijn positie en zal niet aarzelen ons keihard voor het blok te zetten, met zijn hand stevig om de gaskraan.

Het volk heeft gesproken
Bovendien heeft het kabinet een verplichting aan het Nederlandse volk, waar Olaf Ephraim onze bewindvoerders graag nog even aan herinnerde. In 2015 stemde Nederland bij het referendum over het Associatieverdrag met grote meerderheid tegen intensieve economische en militaire samenwerking met de Oekraïne. Het volk heeft dus overduidelijk gesproken: dit is niet ons pakkie-an. Naar die stem hebben de volksvertegenwoordigers te luisteren.

En dan is er nog dit: ons eigen land ligt nagenoeg op apegapen. Er valt in Nederland nog meer dan genoeg te redderen, voordat we ons druk moeten maken over wat er in onze Oostelijke achtertuin gebeurt. BVNL is opgelucht dat het ministerie van Defensie heeft besloten onze mannen en vrouwen in de krijgsmacht niet onnodig in gevaar te brengen. BVNL houdt ondertussen vinger aan de pols in deze kwestie.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.