BVNL wil ‘no boots on the ground’ in de Oekraïne – Nederland offert geen mensenlevens

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de oorlogsdreiging in de Oekraïne. Nu de spanningen oplopen rijst de vraag: wat gaat Nederland doen? Olaf is stellig: BVNL wil geen waardevolle Nederlandse mensen(levens) offeren, in een conflict dat boven onze pet gaat.

“Voor BVNL is het zonneklaar,” aldus Olaf. “Onder geen enkele voorwaarde mogen er levens van Nederlandse militairen op het spel gezet worden.” Hoewel het er steeds meer op begint te lijken dat een diplomatieke en vreedzame oplossing niet aan de orde is, wil BVNL een absoluut ‘no boots on the ground’ opstelling van het kabinet in deze kwestie. In het verleden zijn er bij andere internationale conflicten al genoeg waardevolle Nederlandse militairen gesneuveld en de lijst met gevallen namen mag wat BVNL betreft niet worden uitgebreid. Wel willen wij eventueel defensieve wapens leveren aan de Oekraïne, zolang onze eigen krijgsmacht die maar niet ter hand hoeft te nemen.

Krachtpatser Poetin

Rusland is een grootmacht van aanzienlijke proporties. Het is dan ook een illusie om te denken dat een zogenaamd ‘fors pakket aan sancties’, zoals minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, het onlangs beschreef, enige indruk zal maken op een politieke krachtpatser als Vladimir Poetin. Sterker nog, het risico op aanzienlijke represailles aan Russische zijde, zoals bijvoorbeeld het dichtdraaien van de gaskraan, is groot. Trekken wij als Nederland een te grote broek aan, dan zal ons van de consequenties daarvan diezelfde broek weleens heel snel kunnen afzakken. Met alle gevolgen voor de Nederlandse burger van dien.

Geen federale staat

En laten we vooral ook niet vergeten dat de Nederlandse bevolking bij het referendum over het Associatieverdrag in 2015 de intensieve economische en militaire samenwerking met de Oekraïne met een grote meerderheid heeft weggestemd. Daar hebben we ons aan te houden. Olaf: “Die geo-politieke belangen waar men het steeds over heeft? Die zijn er niet. Europa is geen federale staat. Nederland is soeverein en wat BVNL betreft komt de geopolitieke integratie waar stelselmatig mee geflirt wordt er nooit. Net zoals dat Europese leger, ook daar zitten wij helemaal niet op te wachten.”

Olaf herinnerde het kabinet ook graag nog even aan het recente Afghanistan-debacle, dat op z’n zachtst gezegd niet zonder slag of stoot verliep. BVNL mag hopen dat daaruit waardevolle lessen zijn getrokken.

Olaf diende de volgende moties in:

1. Er worden geen Nederlandse militairen uitgezonden naar de Oekraïne; 

2. Het inwilligen van een eventueel verzoek van de Oekraïne voor het leveren van wapens, mits deze beperkt zijn tot defensieve wapens, als daardoor de kans op een gewapend conflict wordt verkleind;

3. Tijdige evacuatie van Nederlanders burgers, zodat hun veiligheid niet in gevaar komt.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.