BVNL wil geen sancties voor Rusland – “Dit gaat Nederland te veel kosten.”

Nu Russische troepen de volksrepublieken Donetsk en Loegansk zijn binnengetrokken, moeten er wat het kabinet betreft sancties aan Rusland worden opgelegd. BVNL is hier fel op tegen. Sancties leiden onvermijdelijk tot vergelding. En daar hebben we vooral onszelf mee.

Vergelding van Moskou
Een ‘flink pakket aan sancties’, daarover werd de afgelopen weken al gesproken door minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, en premier Mark Rutte. BVNL plaatste hierbij scherpe kanttekeningen. Sancties opleggen aan een grootmacht als Rusland blijft namelijk niet zonder gevolgen. Vergelding van Moskou zal snel en hard zijn en wie zijn daar uiteindelijk de dupe van: de Nederlandse burgers. Onze eigen economie, onze eigen ondernemers en onze eigen huishoudens zullen zwaar te lijden hebben van de gevolgen. En waarvoor? Een conflict dat niets met ons te maken heeft en waarbij wij helemaal niets in de melk te brokkelen hebben.

Eigen land op apegapen
BVNL benadrukt nogmaals dat Nederland zich niet moet bemoeien met zaken die onze zaak niet zijn. Ons eigen land ligt op apegapen, daar zou onze focus moeten liggen. Niet bij andere landen en hun langslepende conflict, dat wij helemaal niet kunnen en ook niet moeten willen oplossen. Desondanks wordt er inmiddels al gesproken over het saboteren van het internationaal financieel verkeer met Rusland, wat zou leiden tot economische schade aan het land. “Beter dan bommen gooien”, zegt specialist banken en betalingsverkeer Simon Lelieveldt vandaag tegen de NOS. Maar is dat zo? BVNL acht het na├»ef om te denken dat hier voor Rusland niet omheen te werken valt. “Poetin is niet gek”, aldus Wybren van Haga. “Denken dat hij onder de indruk is van onze ‘flinke sancties’ is weinig meer dan een illusie. Uiteindelijk komt het als een boemerang bij ons terug. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Hebben we dat er echt voor over? Ik denk dat we dat onszelf niet moeten aandoen.”

In de kou ten onder
Dmitry Medvedev van de Russische Nationale Veiligheidsraad dreigt inmiddels al met torenhoge Europese energierekeningen. “Welkom in de dappere nieuwe wereld, waar Europeanen zeer binnenkort tweeduizend euro gaan betalen voor 1.000 kubieke meter aardgas!” twitterde hij vandaag. Een duidelijk dreigement en precies waar BVNL het kabinet voor waarschuwt. Als we niet oppassen en ons stoerder voordoen dan we zijn en kunnen waarmaken, zijn wij zelf, niet Rusland, straks degenen die het nakijken hebben. En Poetin staat erbij en kijkt ernaar. Terwijl Nederland in de kou ten onder gaat.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.