BVNL roept kabinet op: neem leidende rol voor vrede in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne blijft voortduren. BVNL blijft oproepen tot neutraliteit van Nederland. De gevolgen van inmenging zullen vooral voor de burgers van verschillende landen enorm zijn. En het risico op verdere escalatie is groot.

Meer kwaad dan goed
“Ben je bereid te sterven voor een oorlog buiten Nederland? Ben je bereid te sterven voor Oekraïne?” Het is een belangrijke vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen, wat BVNL betreft. “Het antwoord is bijna altijd nee.” In het debat over de oorlog in Oekraïne blijft BVNL bij de door Wybren van Haga afgegeven verklaring van vorige week. BVNL veroordeelt de Russische inval in Oekraïne scherp. Het is een grove schending van de Oekraïense soevereiniteit en dit is onacceptabel. Wij betuigen ons diepe medeleven voor alle getroffenen in deze oorlog. Maar Nederland moet neutraal blijven. Geen Nederlandse militairen naar het strijdtoneel, geen wapens sturen en geen sancties. Dat zal uiteindelijk namelijk meer kwaad doen dan goed.

100 jaar neutraliteitspolitiek
Noch de Oekraïense bevolking, noch de Russische bevolking heeft iets met deze broederoorlog. Tóch wil BVNL dat Nederland neutraal blijft. Was Nederland fout in de Eerste Wereldoorlog, toen we neutraal bleven? Natuurlijk niet. Waren we fout in 1939, toen we wéér neutraal wilden blijven? Nee, het paste in onze geschiedenis van 100 jaar neutraliteitspolitiek. Is het fout om nu voor neutraliteit te pleiten? Nee. We kunnen neutraal blijven, zolang er geen NAVO-land bij betrokken is. Den Haag heeft een reputatie op het terrein van de internationale vrede.

Het doel heiligt niet altijd de middelen
Wybren van Haga: “De vraag is welk belang hier prevaleert. Oekraïne is geen lid van de NAVO en geen lid van de EU. Het is een land waarover wij ons jaren geleden al hebben uitgesproken in een referendum en de uitslag was duidelijk: een overweldigend nee.” Daarnaast, het opleggen van sancties treft voornamelijk het Russische volk – dat niets met dit conflict te maken heeft – en de Nederlandse economie en huishoudens – die er ook helemaal niets mee te maken hebben. De schade die dit zal opleveren is enorm en we kunnen dat niet negeren. Volgens premier Rutte is dit een ‘principiële zaak’, maar dat wil wat BVNL betreft niet zeggen dat het doel dan dus maar de middelen heiligt. Niet als dat doel onschuldige mensen, letterlijk en figuurlijk, veel te veel gaat kosten.

Leidende rol voor vrede
BVNL vraagt het kabinet een leidende rol te nemen bij vredesonderhandelingen. We moeten alle diplomatieke middelen inzetten, humanitaire hulp bieden waar nodig en Oekraïne en Rusland uitnodigen voor vredesonderhandelingen. Laten we een 3e wereldoorlog voorkomen. Het belang van Nederland wordt niet gediend door inmenging in dit conflict. Hoe afschuwelijk deze oorlog ook is, het risico op escalatie is te groot en de schade voor Nederland niet te overzien, als wij ons hierin gaan mengen. Daarom verzoekt BVNL het kabinet nogmaals met klem: no boots on the ground, geen sancties en Nederland neutraal.

Morgen, maandag 28 februari, vanaf 11.00 uur, debatteert de Tweede Kamer weer over de oorlog in Oekraïne. Wybren van Haga zal in dit debat pleiten voor bovenstaand standpunt.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.